Conectează-te cu noi

Hi, what are you looking for?

Evenimente

Concluziile Dezbaterii Online – PROIECTUL NOII LEGI A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI din data de Luni, 5 Decembrie

Luni, 5 decembrie 2022, ora 18, AZIR a organizat, online, o dezbatere cu tema „Proiectul noii Legi a Învățământului”. Invitați au fost: academician profesor universitar Nicolae Manolescu și profesor Lucia Gabriela Munteanu, de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași.

Au participat membrii AZIR, printre care Mihai Rădulescu președinte, Cătălin-Teodor Dogaru secretar general, Adrian Valentin Moise vicepreședinte, Oana-Georgiana Enăchescu, Raluca Brumariu, Cătălin Naclad, Diana Vrabie, Teodora Stanciu. Dezbaterea a fost o „prefață” la ciclul de asemenea întâlniri viitoare (online sau in praesentia), propuse de AZIR, cu scopul exprimării atitudinii și observațiilor cu privire la neajunsurile Proiectului de Lege a Educației.

În intervenția domniei sale, domnul profesor universitar Nicolae Manolescu, autorul multor editoriale din revista „România literară”, pe tema acestui nou Proiect, și al „Scrisorii deschise” către Președintele Klaus Iohannis, a pus în evidență construirea greșită a legii în discuție, care inversează raportul între educație și învățare. Domnul Nicolae Manolescu a pus accentul pe succesiunea logică a celor două concepte, și anume, mai întâi învățarea, instruirea, asimilarea de cunoștințe în școală și apoi educația și competențele despre care se vorbește în lege. Simplu exprimat – a spus domnul profesor Nicolae Manolescu –, autorii Proiectului „au pus căruța în fața cailor”. Au fost analizate câteva dintre articolele viitoarei Legi. Invitatul AZIR a amendat alcătuirea inadecvată a manualelor școlare și a programelor, vinovat fiind, în acest sens, și Institutul de Științe ale Educației. Legea nu trebuie votată în această formă în Parlament. „Ea este cu susu-n jos” constata domnul profesor Nicolae Manolescu. Menționăm că distinsul invitat cunoaște extrem de bine problemele învățământului românesc și îi pasă cum va arăta școala românească în viitorul apropiat.

Doamna profesoară Lucia Gabriela Munteanu, doctor în filologie, își desfășoară activitatea la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, adică Școala Normală înființată acum 160 de ani de Titu Maiorescu  și cu rezultate de excepție în formarea învățătorilor și educatorilor. Doamna Lucia Gabriela Munteanu a lansat un „SOS Școala Normală!”, publicat în „România literară” nr. 50/2022, în care trage un semnal de alarmă cu privire la desființarea profilului învățător / educator în Școlile Normale și transferarea lui la Facultățile de Pedagogie din țară. În dezbatere, doamna Lucia Gabriela Munteanu a adus  o serie de argumente peremptorii pentru menținerea acestor profiluri vocaționale în cadrul Școlii Normale. Școala Normală este aceea chemată să îi pregătească temeinic pe învățători și educatori, având în vedere tradiția ei în acest sens. Doamna profesoară a lansat, de asemenea, întrebarea referitoare la cei care-și asumă textul legii: nu știm care sunt autorii acestui text.

Jurnaliștii din AZIR și-au prezentat, de asemenea, opiniile cu privire la acest proiect de lege, considerând că el nu trebuie votat în Parlament, până când nu vom vedea forma finală a Legii, în urma amendamentelor aduse de comunitatea cadrelor didactice de la toate nivelurile de învățământ.

Dezbaterea s-a dovedit foarte utilă, AZIR fiind un promotor responsabil al problemelor societății românești actuale.

Mai jos puteți găsi înregistrarea acestei dezbateri:

Author

Apasă pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placa si:

Despre AZIR

Daca îți dorești sa devii membru AZIR, iată pașii pe care trebuie să-i urmezi: În primul rând, te rugăm să completezi și să ne...

Blog

Domnule judecător, vă rog să luaţi în seamă că textul de mai jos este un pamflet, adică un text literar din specia lirică, în...

Evenimente

Asociația Ziariștilor Independenți Din România(AZIR) – secția română a Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ), cu sediul al Bruxelles – vă invită la dezbaterea online PROIECTUL NOII...

© ASOCIAȚIA ZIARIȘTILOR INDEPENDENȚI DIN ROMÂNIA (AZIR) - SECȚIA ROMÂNĂ A ASOCIAȚIEI EUROPENE A JURNALIȘTILOR (AEJ)