AZIR

Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania

Protest AZIR împotriva OUG privind Legea Audiovizualului

PROTEST AZIR

AZIR – Asociația Ziariștilor Independenți din România, care este secția română a Asociației Jurnaliștilor Europeni, cu sediul la Bruxelles – protestează cu tărie împotriva prevederilor cuprinse în proiectul Ordonanței de urgență a guvernului Ponta, privind modificarea Legii audiovizualului.

Trecînd peste aspectul strict procedural (care pune față în față o ordonanță de urgență, deja adoptată în ședință de guvern, cu proiectul aceluiași document supus, chipurile, dezbaterii publice), este limpede ca lumina zilei că toate prevederile actului normativ respectiv sînt, înainte de orice, partizane.

Fără a nega necesitatea unei modificări autentice a Legii audiovizualului, AZIR denunță tocmai faptul că schimbările propuse de guvernul Ponta, în loc să aibă în vedere o mai bună prestație media în România, atît profesional cît și deontologic, pregătește de fapt terenul pentru instalarea unui monopol, în acest domeniu, al Trustului Intact.

Autorii proiectului de ordonanță tind, bunăoară, să limiteze activitatea CNA în loc ca, dimpotrivă, să-i asigure un cadru al competențelor mai nuanțat, pe baza căruia CNA să poată semnala și/sau sancționa gravele derapaje deontologice, editoriale și chiar comportamentale care agresează zi de zi mai ales publicul televizual, transformîndu-l în masă de manevră.

Linșajul mediatic, abordările vădit tendențioase, mistificările, acuzele fără drept de apel, de tip stalinist, tonul sau exprimările suburbane practicate în mod sistematic de unele posturi de largă audiență nu doar manipulează opinia publică dar accentuează subliminal, la nivelul întregii societăți, o profundă lipsă de discernămînt și de orizont.

O revizuire a Legii audiovizualului, transparentă și onestă, ar fi trebuit să beneficieze de o amplă dezbatere publică și parlamentară, dovedind astfel (și nu altfel!) că are drept obiectiv real interesul public și nu cel de grup.

AZIR solicită guvernului să retragă ordonanța de urgență deja adoptată și să propună un veritabil proiect de modificare a Legii audiovizualului, destinat Românilor, pe care îi cultivă deocamdată doar în discursuri demagogice și ipocrite.

AZIR îi roagă pe toți cei care împărtășesc punctul său de vedere să-și exprime adeziunea la acest protest, la urmatoarea adresă http://www.petitieonline.ro/petitie/59940154 (Textul proiectului guvernamental al ordonanței îl puteți consulta la adresa urmatoare http://www.paginademedia.ro/2012/11/cum-vrea-sa-schimbe-guvernul-legea-audiovizuala-proiectul-de-ordonanta-integral/)