AZIR

Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania

27 aprilie

Brîndușa Armanca, membru în Comitetul Executiv al AZIR, Secția română a AEJ, a susținut, pe 27 aprilie, conferința „Ce-a pățit televiziunea în Era Internetului”, în cadrul prestigioasei serii „Conferințele Teatrului Național, un eveniment care se desfășoară în fiecare duminică, la ora 11, de mai bine de 14 ani.

Conferința a plecat de la un sondaj recent realizat de Institutul Roman pentru Evaluare și Strategie (IRES) care confirma cifrele avansate anterior de Eurostat: peste 80% din români își iau informația de la televizor. Brîndușa Armanca a furnizat răspunsuri la întrebarea ce îi ține pe oameni în fața micului ecran care își conservă supremația în epoca Internetului: accesibilitatea, faptul că privitul la televizor este o activitate inerțială și, nu în ultimul rând, satisfacția produsă de televiziune. A câștigat sau nu Internetul bătălia cu mediile clasice? Nu există un răspuns univoc: presa scrisă este muribundă, dar online merge mai departe. Dincolo de toate minunile tehnicii care au transformat televiziunea și mass-media, în cadrul conferinței au fost dezbătute probleme legate de consistența jurnalismului, de etica acestei profesii întoarse pe dos.

Plecând de la premisele de mai sus, conferința a atins și probleme legate de schimbările profunde care afectează profesia de jurnalist, natura publicului și a receptării informației. În cadrul aceleiași conferințe, a fost dezbătută și ipoteza legată de existența unei convergențe sau a unei concurențe între televiziune și internet.

Brîndușa Armanca este o excelentă jurnalistă și o distinsă profesoară universitară. A făcut parte din redacțiile prestigioase de la „Radio Europa Liberă”, „Expres” sau „Ziua”, în prezent fiind senior editor la TVR Timișoara și redactează rubrica săptămânală de analiză și critică a presei „Media culpa”, din „Revista 22”.