AZIR

Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania

2007

Sergiu Grossu despre temnitele comuniste

 Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, a redeschis, în 24 septembrie 2007, la Palatul Cantacuzino, seria de întâlniri „Saloanele INMER”, organizate de Marilena Rotaru, membră AZIR (AEJ), cunoscută realizatoare de televiziune, autoare a unor remarcabile interviuri cu mari personalităţi ale exilului românesc, de la Vintilă Horia la Eugen Ionescu, Monica Lovinescu, Regele Mihai și mulţi alţii.

La întâlnirea din data amintită, a fost prezent Sergiu Grossu, memorialist care a cunoscut temniţele comuniste și care, în prezent, trăieşte la Paris. În fața unui public numeros, Sergiu Grossu a vorbit despre viața lui de luptător anticomunist, el fiind închis, iniţial, din cauza unui pamflet împotriva lui Arghezi.

Editura Vremea a prezentat, in cadrul evenimentului, o serie de cărţi semnate Sergiu Grossu.

De asemenea, în cadrul acestei prime întâlniri a fost proiectat un documentar-interviu despre soprana Nelly Miricioiu.

 

Incep conferintele AZIR

Au început conferinţele AZIR (AEJ), în cadrul „Serilor FJSC”, organizate și găzduite la Facultatea de Jurnalism și Ştiinţele Comunicării din Universitatea Bucureşti. Moderatorul acestor seri este Antonio Momoc, asistent universitar în cadrul aceleiaşi universităţi.

Prima conferinţă, cea din 12 octombrie 2007, a fost susţinută de Brândușa Armanca, membră AZIR (AEJ), cunoscut jurnalist de televiziune și presă scrisă, profesoară de jurnalism și autoare a volumului „Media Culpa”, apărut la Editura „Curtea Veche”. Brândușa Armanca este, în prezent, directoare la ICR Budapesta.

Conferinţa a fost urmată de o discuţie cu studenţii pe teme legate de „Etica (pove)ştirilor”. Concepută, de la început, ca o dezbatere, conferinţa cunoscutei ziariste Brândușa Armanca a beneficiat de experienţa de profesor a acesteia, experiență ce a făcut ca studenţii, foarte numeroşi, să se angajeze în discuţie pro şi contra, pe tema ştirilor şi „poveştirilor”. Interesul public, interesul publicului, ştiri şi poveştiri, manipulare şi independenţă jurnalistică, „filmul de capă şi şpagă”, cum spunea Tia Șerbănescu, film văzut pe toate ecranele televizoarelor, etica ştirilor, spirala catastrofei, – toate aceste teme au constituit o lecţie de jurnalism căreia studenţii au acceptat cu greu să-i pună punct, altminteri conferenţiara ar fi pierdut avionul.

AZIR la Dublin

Între 8 și 11 noiembrie 2007 a avut loc, la Dublin, al 45-lea Congres Anual al Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni (AEJ), cu sediul la Bruxelles, la care au participat și reprezentanţi ai AZIR, filiala românească a organizaţiei europene.

Discuţiile din timpul Congresului au avut ca temă principală libertatea presei, cu precădere în țările nou acceptate în Uniunea Europeană. În jurul acestui subiect s-a organizat un workshop, condus de William Horsley, AEJ Media Freedom Representative. La dezbatere a participat și Miklos Haraszti, reprezentantul pe probleme legate de libertatea presei al OSCE. Toate țările participante au pregătit, în acest sens, câte un raport despre situaţia curentă a presei, discuţiile concentrându-se pe două subteme mari: „Media Watchdogs or Lapdogs ”, urmărind relaţiile complicate dintre presă și puterea politică, și „Media for Sale ”, aprofundând noile standarde jurnalistice și presiunea exercitată asupra jurnaliştilor de către proprietarii trusturilor de presă. Întregul raport, cuprinzând contribuţiile tuturor țărilor participante, este disponibil pe site-ul www.aej.org.

În prima zi a avut loc congresul general al organizaţiei, cu participarea reprezentanţilor tuturor filialelor europene. A doua zi s-au susținut conferinţele: „50 years later: The EU in a shrinking world”, susținută de Caroline Erksine; „Media Freedom in Europe under Threat”, condusă de William Horsley.

 

 

Un alt punct important pe agenda Congresului a fost instituirea, la iniţiativa Greciei, a unui premiu pentru jurnaliştii europeni, ce va fi decernat începând cu 2008. De asemenea, s-a dezbătut posibilitatea înființării unor noi secţii, în Serbia, Bulgaria, Moldova și Portugalia, stabilindu-se conferirea rolului de observator, pentru următorul an, secţiei din Republica Moldova.

Conferintele AZIR la Serile FJSC

Cea de-a doua Conferinţă AZIR, la „Serile FJSC”, a avut loc joi, 29 noiembrie 2007, la orele 18:30, la Sediul Facultăţii de Jurnalism și Ştiinţele Comunicării, de la Leu, et. 6, sala 614.

Teodora Stanciu, preşedintă AZIR, a susținut o conferinţă despre mizele jurnalismului cultural, prezentând, în mod special, postul de radio „România Cultural”, unde îşi desfăşoară munca de realizator de emisiuni, pe diverse teme din spaţiul culturii. Întrebările inteligente şi la obiect ale studenţilor, la sfârşitul conferinţei au dovedit interes pentru acest tip de jurnalism, pentru condiţia redactorului sau reporterului la Radio România Cultural, pentru modul de reflectare a culturii în emisiunile de radio şi televiziune (nivel prea elitist sau, dimpotrivă, conţinuturi derizorii). Dezbaterea a fost dinamică, incitantă, cu polemici, dispute, controverse, moderate cu iscusinţă de tânărul profesor de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, dl. Antonio Momoc.