AZIR

Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania

2008

Comitetul Executiv AEJ, Atena

În perioada 21-23 februarie 2008, a avut loc la Atena, întâlnirea Comitetului Executiv al Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni. Cu aceeaşi ocazie, a fost reluată una din vechile tradiţii ale AEJ, aceea de a decerna Premiul pentru Jurnalism European „Konstantinos KALLIGAS ”. Din partea secţiei româneşti, AZIR, nominalizată la acest premiu a fost Tia Șerbănescu, dar juriul l-a desemnat câștigător, anul acesta, pe jurnalistul Geoff Meade.

De asemenea, s-au discutat proiectele fiecărei secţii legate de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, incluzând dezbateri, workshop-uri și conferinţe. Secţia românească, AZIR, și nou înfiinţata secţie din Republica Moldova vor organiza o dezbatere la Chișinău, în data de 3 mai. Aneta Grosu, reprezentanta secţiei din Republica Moldova, a avut o intervenţie semnificativă în dezbateri, expunând situaţia complicată a jurnaliştilor, privați de libertățile fundamentale intr-un regim comunist.

Mihai Creanga la Serile FJSC , 13 martie 2008

Întâlnirea lui Mihai Creangă, membru fondator AZIR, cu studenţii de la Facultatea de Jurnalism și Ştiinţele Comunicării, a avut loc joi 13 martie 2008, la orele 19, la sediul facultăţii de la Leu, în sala 614.

Mihai Creangă, ziarist la „România Liberă ”, redactor-șef al suplimentului „Aldine ” al aceluiaşi cotidian, este unul dintre cei patru lucrători în presă care au înfiinţat, cu aproape un an înainte de căderea regimului Ceauşescu, un ziar clandestin. Arestat si anchetat alături de colegii săi, Petre Mihai Băcanu, Andrei Uncu (în prezent decedat) și Alexandru Chivoiu, Mihai Creangă ar fi făcut, desigur, ani grei de închisoare, daca regimul nu s-ar fi prăbuşit.

 Tema conferinţei-dezbatere a fost „ Jurnaliştii și disidența ”, în care s-a vorbit despre experienţa jurnalismului sub dictatură și disidența oamenilor de presă. Conferenţiarul a fost prezentat de Teodora Stanciu, jurnalist la Radio România Cultural, preşedintele AZIR, iar întâlnirea a fost moderată de Antonio Momoc, asistent la FJSC.

Discuţiile cu studenţii au avut ca punct de pornire experienţa înființării unui ziar clandestin, într-o perioadă care, pentru mulţi dintre cei aflaţi în sală, se reconstituia doar din cărţi, fiind un fapt de istorie străin de istoriile personale. Poate tocmai de aceea, interesul studenţilor s-a îndreptat spre fapte dintre cele mai concrete, istorisirile impresionante ale lui Mihai Creangă reuşind să refacă, din fragmente, o lume care astăzi pare, pentru mai tânăra generaţie, îndepărtată și plină de semne de întrebare.

Dialogul cu studenții, de la „Serile FJSC ”, nu s-a limitat doar la modalitatea concretă de realizare a unui ziar clandestin, la practicarea meseriei de jurnalist într-un regim totalitar sau la experienţa anchetelor de la Securitate, ci a depăşit tema propusă iniţial („Jurnaliștii și disidența”), urmărind primii ani ai jurnalismului liber, lipsit de constrângeri politice, și punând totodată problema românească într-un context mai larg, prin comparaţie cu formele de disidență din alte state ale fostului Bloc Sovietic: Polonia, Cehia, Ungaria.


 

AZIR la Chişinău

Joi, 22 mai 2008, la ora 10.00, în salonul hotelului PASSEPARTOUT, din Chişinău, Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România, AZIR (secţia română a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni – AEJ), a participat la masa rotundă organizată de filiala moldovenească a AEJ, pe tema „Jurnalismul european, o prioritate pentru Republica Moldova”.

Participanţii – studenţi şi tineri ziarişti din Republica Moldova – au discutat pe marginea unor expuneri precum:

1. „Jurnalismul în regimuri dictatoriale” – Doina Jela, secretar AZIR (membru în Comitetul Executiv al AEJ – Bruxelles)

2. „Aderarea la UE şi presa din România, experienţe demne de urmat” – Teodora Stanciu, preşedinte AZIR

3. „Tinerii în jurnalismul din România” – Ala Mandacanu, decan al Facultăţii de Jurnalism de la ULIM

4. „Mesajele tranziţiei în presa neafiliată politic” – Mariana Tacu, profesor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM 

5. „Jurnalismul de investigaţie: impactul articolelor de investigaţie din presa din România şi R. Moldova”, Aneta Grosu, secretar AEJ-Moldova  şi redactor-şef al publicaţiei „Ziarul de gardă”.

Întâlnirea cu ziariştii și studenţii în jurnalism de la Chişinău, reflectata pe larg în „Ziarul de gardă ”, a fost tot atât de profitabilă pentru moldoveni cât și pentru bucureştenii veniţi să reprezinte AZIR. Poate chiar mai profitabilă pentru aceştia din urmă, care au văzut, la fața locului, cum e să faci încă jurnalism de front, atunci când optezi, ca gazdele noastre, să vorbeşti exclusiv despre corupţia la nivel înalt: Vama, Ministerul Justiţiei, Ministerul de Interne, Preşedinţie și ce înseamnă cu adevărat independența economică, adică lipsa aproape endemica de resurse, întrucât toţi ipoteticii sponsori sunt ipotetici infractori.

În final a fost lansat volumul „Cartea Foametei ”, de Larisa Turea, apărută la Editura „Curtea Veche ” din Bucureşti. Acţiunea a avut loc cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova.

Conferinţa AZIR din aprilie

Invitata din luna aprilie la „Serile FJSC ”, organizate în parteneriat cu AZIR, a fost Tia Șerbănescu.

Ziaristă, editorialistă, titulară a cunoscutei rubrici Bref, unul dintre cele mai longevive şi populare comentarii politice cotidiene, din ultimii 18 ani, găzduită de „România liberă ” (1990-1993), „Cotidianul ” (1993-1998), iar în ultimul deceniu de ziarul „Curentul ”, Tia Şerbănescu şi-a consolidat reputaţia unei jurnaliste incoruptibile, de o obiectivitate fără cusur, de o independenţă nealterată de nici un parti-pris.

Tia Șerbănescu le-a vorbit studenţilor pe tema independenței jurnalistului. Este posibil să fii independent în condiţiile presei din România de azi? Cât îl costă pe ziarist independența? – au fost doar câteva din întrebările de la care a pornit conferința „Jurnaliştii tonomat, mogulii și profesioniştii din presă

Dialogul Tiei Șerbănescu cu studenţii de la Jurnalism, a avut loc pe 17 aprilie, la orele 17, în acelaşi sediu, de la Leu, al Facultăţii de Jurnalism și Științele Comunicării, a fost moderat de Doina Jela, secretar AZIR, și de Antonio Momoc, lector la Facultatea amintită.

Întâlnirea cu jurnalista Tia Șerbănescu a fost mai mult decât ceea se anunţase a fi: dacă toţi cei prezenţi se aşteptau la o conferinţă despre „Jurnaliştii tonomat, mogulii și profesioniştii din presă ”, surpriza a fost pe cât de mare pe atât de plăcută. Din primele zece minute, întâlnirea s-a transformat într-un dialog viu și antrenant despre statutul actual al jurnalistului, despre condiţionările inerente, dar și despre libertatea de expresie, despre modul în care se practică, azi, această meserie, dar și despre riscurile pe care le implica înainte de căderea regimului comunist. Problemele acute ale presei și ale clasei politice au fost întoarse pe toate părțile, comentate din toate unghiurile, și condimentate cu istorii personale ale uneia dintre cele mai proeminente figuri ale jurnalismului de actualitate contemporan. Timp de două ore, întrebările n-au contenit, ba chiar una dintre ele a și fost premiată cu o carte semnata Tia Șerbănescu si cu autograful de rigoare.

Şcoala de vară de la Râmnicu-Sărat

Joi, 28 august 2008, Doina Jela, secretar AZIR, a fost invitată să conferenţieze la „Şcoala de vară ” de la Râmnicu-Sărat, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Tema conferintei a fost „Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, cuplul exemplar al culturii romane ”.

Întâlnirea cu tinerii, în majoritate studenţi, dar și viitori studenţi la facultăţi de ştiinţe sociale şi politice, a fost mai degrabă o discuţie deosebit de vie despre credibilitate, ca explicaţie ultimă a autorităţii morale fără precedent şi fără egal, pe care cei doi mari jurnalişti, dispăruţi recent dintre noi, au avut-o în România, vreme de jumătate de secol. În cele şapte zile cât a durat „Şcoala de vară ” de la Rămnicu-Sărat s-au mai întâlnit cu studenţii Dennis Deletant, Vasile Paraschiv, Marcel Petrişor, Cristian Pârvulescu, Alin Mureşan.