AZIR

Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania

2010

Despre Etica stirilor, cu Brindusa Armanca

Azi, 12 octombrie 2010, ora 15, in Complexul Leu (statia Leu, autobuz 336), prima Conferinta AZIR la Serile FJSC va fi sustinuta de Brindusa Armanca, jurnalist de televiziune si presa scrisa, in prezent director al Centrului Cultural Roman de la Budapesta. Membra AZIR de la infiintare, Brindusa Armanca va conferentia pe tema Etica (pove)stirilor, tema cum nu se poate mai actuala in contextul scandalului care afecteaza guvernul Tariceanu II.
Va modera intalnirea Antonio Momoc, animator SFJSC si o va prezenta pe conferentiara Doina Jela, secretar AZIR.

Participare AZIR la Bruxelles

O delegație AEJ, a fost invitată la Bruxelles, în perioada 26-27 ianuarie, la întrunirea Comitetului Economic și Social European.

La invitația doamnei Irina Pari, vicepreședinta comitetului menționat, Teodora Stanciu, președinta AZIR, Patrick Humphreys din Finlanda, Joszef Martin din Ungaria, Luigi Cobisi din Italia, Koos van der Houdt din Olanda și Peter Kramer din Belgia au participat, ca reprezentanți ai AEJ, la dezbaterea „Communicating Europe in partenership. Beyond borders and cultures”. Intervenția Teodorei Stanciu în plenul lucrărilor a vizat modalitățile prin care jurnaliștii trebuie să informeze mai bine publicul cititor despre instituțiile europene. Dezbaterile au constituit obiectul unei reviste tipărite în franceză și engleză.

Ziua Mondială a Libertății Presei

Pe 7 aprilie 2010, s-a împlinit un an de la revolta tinerilor basarabeni împotriva regimului comunist al lui Voronin – „ultima «cărămidă» din Zidul Berlinului”, cum l-a numit, metaforic, scriitorul Vitalie Ciobanu. Fundația Culturală „Camil Petrescu”, cu susținerea AZIR, a lansat un volum cu piese de teatru consacrate Primăverii de la Chișinău.

Anul trecut, când Europa se pregătea să aniverseze două decenii de la căderea Zidului din Berlin, la Chişinău se clătina din temelii un regim politic autoritar, adevărat relicvar al comunismului de inspiraţie sovietică. La capătul a două mandate, președintele Vladimir Voronin lăsa în urmă un stat fragilizat de numeroase crize – economice, sociale şi, nu în ultimul rând, identitare –, o țară tot mai părăsită de propriii cetățeni. Pe 6 și 7 aprilie 2009, tinerii moldoveni au ieșit în stradă, acuzând fraudarea alegerilor de către partidul comuniștilor. Reprimarea brutală a revoltei lor (sute de protestatari au fost arestați, mulți dintre ei – torturați în comisariatele de poliție) a contribuit la victoria – în scrutinul anticipat de la 29 iulie – a unei coaliții formate din partide prodemocratice și proeuropene.

Volumul „CHIŞINĂU, 7 APRILIE. Teatru-Document” cuprinde piese de Irina Nechit, Mihai Fusu, Dumitru Crudu, Constantin Cheianu. Ediţia eate îngrijită de Andreea Dumitru. Cuvânt înainte este semnat de Doina Jela, membră AZIR. Prefaţa este alcătuită de Vitalie Ciobanu.

Martori ai evenimentelor din aprilie 2009, patru intelectuali de prim-plan ai scenei culturale basarabene – deopotrivă jurnalişti şi oameni de teatru – au scris „la cald”, cu implicare și în registre diferite, despre o realitate complexă, dureroasă, plină de contradicții. Însăși apariția, imediat după schimbarea de regim politic de la Chișinău, a unor piese semnate de dramaturgii Irina Nechit, Constantin Cheianu, Dumitru Crudu şi regizorul Mihai Fusu marchează un moment fără precedent în viața teatrală de peste Prut. Fără a fi strict documentare, textele din acest volum reprezintă un document al stării de spirit de la 7 aprilie, o zi în care „generația Twitter”, și alături de ea, mii de basarabeni, au trăit speranţa schimbării, entuziasmul rupturii cu trecutul, dar, în egală măsură, teroarea, neputința de a înțelege deplorabila ieșire din scenă a fostei Puteri.

Cui îi aparţine o ţară? În mod normal, cetăţenilor ei. În mod normal… O ţară, cea mai săracă din Europa – în care venitul mediu nu depăşeşte 250 de dolari, iar fiul preşedintelui statului este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu două miliarde de euro în conturi, o ţară în care amintirea foametei cu canibalism nu bântuie vârstnicii decât sub forma fricii de a-şi apăra copiii dornici de a trăi demn, în care propaganda sovietică a făcut mai atrăgătoare apartenenţa la statul care i-a canibalizat decât apartenenţa la Europa democratică, în care aproape 50% din populaţie votează regimul comunist mafiotizat, iar opoziţia nu reuşeşte să depăşească fărâmiţarea în 15–16 formaţiuni – nu aparţine cetăţenilor ei. Şi mai cu seamă nu tinerilor ei – scrie Doina Jela în prefața volumului.

Marți, 11 mai, la ora 18:00, la TEATRUL ACT din Capitală a avut loc lansarea acestui volum. Au vorbit: Doina Jela, Andreea Dumitru, Mihai Fusu, Sorin Alexandrescu.

A urmat monodrama Podozritel’noe iebalo sau „Am ce am eu cu poliţiştii…“ în interpretarea lui Alexandru Pleșca. Textul (inclus în volum) are la bază mărturia unuia dintre sutele de tineri anchetați și maltratați, în comisariatele poliției din Chișinău, în urma protestelor din aprilie 2009. Spectacolul aruncă o lumină surprinzătoare asupra evenimentelor, dezvăluind precaritatea corpului social și promiscuitatea relaţiilor interumane ca resorturi plauzibile ale actelor de violenţă.

 Evenimentul a marcat, din partea AZIR, sărbătorirea Zilei Mondiale a Libertății Presei.

Atena, 4-7 martie 2010

Pentru a treia oară consecutiv, Atena a găzduit, ceremonia de decernare a premiului „Konstantinos Kalligas”. Anul acesta premiul i-a revenit jurnalistului ungar Joszef Martin, profesor la Facultatea de Jurnalism din Budapesta.

Comitetul Executiv al AEJ, desfășurat între 4-7 martie, a avut ca teme de dezbatere „Viitorul jurnalismului”, deschiderea unor noi secții sau revigorarea unora mai vechi, cooperarea cu Consiliul Europei, sărbătorirea Zilei Mondiale a Presei.

 

Teodora Stanciu, din partea AZIR, a participat la discuțiile aprinse pe tema viitorului jurnalismului, menționând că un bun jurnalist este cel care acționează conform codului deontologic al meseriei, cu responsabilitate morală și profesioanlism.