Connect with us

Hi, what are you looking for?

Știri

COMUNICAT DE PRESĂ – Protest împotriva abuzurilor promovate de OUG 7 la adresa justiției independente

AZIR este solidară cu magistrații care, în aceste zile, protestează împotriva abuzurilor promovate de OUG 7 la adresa justiției independente.

Ne raliem eforturilor depuse de aceștia în direcția stopării atacurilor din ce în ce mai înverșunate la adresa justiției din România și sperăm ca, împreună, să reușim să protejăm mediul legal românesc.


COMUNICAT DE PRESĂ

20.02.2019

Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România condamnă fără echivoc atacurile neîncetate şi prin toate mijloacele asupra justiţiei din România, mai ales împotriva mecanismelor anti-corupţie şi împotriva magistraţilor care îşi fac datoria.

Considerăm că este evident demersul puterii politice de astăzi de a subordona Ministerul Public şi întregul sistem de justiţie, prin înfiinţarea, în dispreţul total al recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene, a unei secţii pentru anchetarea magistraţilor, având în componenţă persoane care îşi recunosc deschis subordonarea, cum este procurorul Adina Florea.

De asemenea, considerăm că este evidentă încercarea de a bloca instituţional Ministerul Public, prin numeroase măsuri de modificare a prevederilor legale şi, în ultimă instanţă, prin ordonanţa de urgenţă adoptată în 19 februarie, blocajul fiind în beneficiul infractorilor cercetați sau urmăriți penal de procurori

De altfel, este lesne de constatat că singurul scop al acestei guvernări este de a salva marii corupţi de răspunderea penală pentru faptele lor, în timp ce nivelul de trai scade, serviciile publice sunt neglijate şi economia se prăbuşeşte sub povara cheltuielilor bugetare.

În acest context, remarcăm cu tristeţe că degradarea morală şi profesională a unor canale mass media este vegheată cu indulgenţă maximă de un Consiliu Naţional al Audiovizualului părtinitor, care nu îşi mai îndeplineşte de multă vreme misiunea, ci doar cheltuieşte degeaba banii publici.

Dezechilibrul mecanismelor democratice din România, dereglarea sistemului de control reciproc al puterilor şi declinul accentuat al celei de-a patra puteri – presa – fac parte din realitatea deplorabilă a României acestui moment, o realitate care afectează fiecare român.

Un alt aspect al acestui dezechilibru este, din păcate, întărirea forţelor represive ale statului, în detrimentul altor domenii, aflate în mare deficit. Concluzia ce se impune firesc este aceea că puterea politică se pregăteşte să lupte, astfel, împotriva românilor, aşa cum a făcut-o în 10 august 2018 sau mult mai violent.

Cerem puterii politice să abandoneze planul de a reîntoarce România în dictatură. Cerem tuturor jurnaliştilor oneşti să îşi facă meseria cu responsabilitate. Cerem magistraţilor să îşi apere independenţa. Cerem tuturor să lupte pentru democraţie şi pentru locul binemeritat al României în Uniunea Europeană.

Consiliul Executiv AZIR – secția română a AEJ

Author

Scris de

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Evenimente

Scopul acestei serii este să evidențiem pe acei ziariști români care au suferit în închisorile comuniste, manifestându-ne respectul și recunoștința pentru ei.  Atragem, în...

Copyright © 2022 AZIR