Connect with us

Hi, what are you looking for?

Protestul jurnaliștilor de la ”Index” (foto: BBC)

Știri

AEJ și secția română – AZIR – protestează împotriva distrugerii portalului de știri ”Index” din Ungaria

Asociația Ziariștilor Independenți din România – Secția Română a Asociației Jurnaliștilor Europeni – se raliază protestului inițiat de AEJ și de Secția Maghiară a AEJ împotriva distrugerii portalului de știri ”Index” din țara vecină.

Redăm, mai jos, comunicatul integral cu privire la acest protest.

Asociația Jurnaliștilor Europeni emite această declarație comună împreună cu Consiliul Director al Secției Maghiare a AEJ:

AEJ și Secția Maghiară a AEJ din Ungaria își exprimă sprijinul și solidaritatea cu dl. Szabolcs Dull, care a fost demis vineri, 24 iulie, din funcția de redactor șef al ”Index” și cu toți jurnaliștii care lucrează pentru ”Index”, jurnaliști care și-au dat demisia după ce au acuzat guvernul că are în plan să distrugă portalul de știri media prin interferențe politice. Portalul ”Index” a fost cunoscut drept cel mai important site independent de știri din Ungaria. Concedierea bruscă a editorului său a apărut după ce aliații premierului Viktor Orban au preluat controlul portalului de presă online. Plecarea în masă a jurnaliștilor de la ”Index” a fost un exemplu rar de angajament moral și profesional față de principiile jurnalismului independent. Evenimentele au declanșat imediat proteste stradale în Budapesta, proteste la care au participat mii de oameni, în cadrul unei demonstrații de sprijin public pentru libertatea presei.

Încă o dată, eforturile planificate cu grijă și persistente ale forțelor guvernamentale au subminat și au doborât, în final, un portal de știri de referință și foarte respectat în peisajul mediului online maghiar. Aproape un milion de utilizatori de presă – inclusiv mulți votanți Fidesz și politicieni de vârf – au vizitat site-ul ”Index” pentru a prelua informații, chiar dacă în urmă cu câțiva ani a fost etichetat drept „portal cu știri false” de către premierul ungar. Popularitatea ridicată a ”Indexului” s-a datorat nu numai varietății sale de știri, articole de opinie și rapoarte de investigație, dar și misiunii sale bazate pe tradiția anglo-saxonă de a oferi analize ale activităților guvernelor care s-au succedat la putere, precum și ale partidelor de opoziție. Distrugerea ”Index-ului” ca voce media independentă este o parte importanta a politicii Fidesz de construire a unui imperiu media, care a înghițit, deja, mass-media publică, aproape toată presa regională, portalul de știri Origo, ziarele politice Nepszabadsag și Magyar Nemzet și săptămânalul Heti Valasz. Adunarea în 2018 a peste trei sferturi din toate mass-media supraviețuitoare a țării într-o fundație uriașă, cu o linie editorială uniformă pro-guvernamentală, a dus la înăbușirea vocilor mass-media independente și critice. În mintea guvernului, loialitatea față de partidul de guvernământ este acum singurul standard care contează. Prin abolirea vechiului ”Index”, pluralismul mass-media a fost din nou grav afectat. Și vocile mass-media independente care rămân din ce în ce mai puține sunt, de asemenea, sub o presiune intensă.

AEJ salută declarația vicepreședintelui Comisiei Europene, Vera Jourova. Ea a subliniat pericolul pentru valorile democratice, evidențiat si prin atacul asupra portalului ”Index”. Valul protestelor internaționale împotriva distrugerii acestuia ca sursă de știri independente este, de asemenea, binevenit. Dar acest lucru nu este suficient.

Apelăm public la declarații clare și puternice de protest și de opoziție din partea tuturor organismelor relevante ale Uniunii Europene și ale altor instituții din Ungaria și din străinătate. Atacul scandalos asupra ”Index-ului” demonstrează, încă o dată, indiferența cinică a guvernului Fidesz pentru legile statului de drept și pentru independența mass-media. Această nouă încercare de acaparare a puterii arată că actualul guvern ungar nu are nicio limită în ceea ce privește controlul asupra sferei informaționale. Iar acest lucru reprezintă o profanare a principiilor libertății presei și a libertății democratice de a alege, una dintre valorile noastre fundamentale.

Author

Scris de

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Evenimente

Asociatia Ziariștilor Independenți din România vă urează Crăciun fericit și un An Nou cat mai bun! La Multi Ani! Author AZIR View all posts

Știri

Redăm, mai jos, comunicatul integral al colegilor slovaci: Statement of the Slovak Section of the Association of European Journalists The Association of European Journalists,...

Știri

Protest al Secției Albaneze a AEJ Secția Albaneză, proaspăt intrată în Asociația Jurnaliștilor Europeni, protestează împotriva unei legi a guvernului de la Tirana care...

Copyright © 2022 AZIR