Connect with us

Hi, what are you looking for?

Istoric AZIR

Cronologie

19 aprilie 2004. Doina Jela propune înființarea Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR), ca secție română a Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ) cu sediul la Bruxelles. Decizia judecătorească privind personalitatea juridică a AZIR va fi emisă în 23 iunie 2004.

Fondarea AZIR a fost sprijinită de secția germană a Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ). Numele AZIR se explică prin faptul că secția română a AEJ nu a putut să-și ia denumirea organizației-umbrelă (care, de altfel, nu era obligatorie), fiindcă, în Registrul nomenclator al Asociațiilor și Organizațiilor, mai exista, în România, deși nefuncțională, o organizație purtând exact același nume. Ca atare, secția română a fost numită AZIR.

Membrii fondatori ai AZIR/AEJ au fost : Doina Jela, Mihai Creangă, Teodora Stanciu, Armand Goșu, Toma Roman jr. Ulterior, până la sfârșitul anului, au venit în Asociație, alți câțiva jurnaliști: Florin Eșanu, Oana-Georgiana Enăchescu, Marius Oprea, Stejărel Olaru, Dana Deac, Marilena Rotaru, Ruxandra Ana și alții. Doina Jela a devenit secretar și Teodora Stanciu – președinte.

14-16 mai 2004. Comitetul Executiv AEJ – la care participă, conform statutului AEJ, numai secretarii secțiilor naționale – se întrunește la Bruxelles. AZIR este reprezentată de Doina Jela-secretar.

22-24 octombrie 2004. Prima participare a AZIR la Congresul anual AEJ de la Košice (Slovacia), prin Doina Jela-secretar și Teodora Stanciu-președinte. Dezbaterile s-au purtat în jurul statutului de jurnalist și al deontologiei profesionale

3 martie-5 aprilie 2005. Prima acțiune de anvergură și de impact, organizată de AZIR, la propunerea Doinei Jela: expoziția de cărți interzise, manifeste, samizdat, documente, scrisori etc. apărute clandestin peste graniță, intitulată Înscrisuri dușmănoase / Scripta hostilia, deschisă la Muzeul Național al Literaturii Române, condus de Dan Alexandru Condeescu. Expoziția s-a realizat cu sprijinul prețios al plasticienei Ioana Ghenciulescu Violet și a lui Ștefan Ghenciulescu. Dar mai ales, cu sprijinul unui mare număr de expozanți care ne-au pus la dispoziție documente, printre care: Viorel Padina, Victor Frunză, Radu Filipescu, Ana Blandiana, Mihai Creangă, Doina Cornea și mulți, mulți alții. Pe durata expoziției, a avut loc, în fiecare joi seara, seria de cinci conferințe susținute, în fața unui public numeros, de: Vasile Paraschiv, Ana Blandiana, Marius Oprea, Nicolae Manolescu și Doina Cornea. Expoziția a fost itinerată și în alte locuri din țară, începând cu Memorialul Sighet

1-5 decembrie 2005. La Congresul anual AEJ, desfășurat la Patras (Grecia), delegația AZIR, condusă de Teodora Stanciu-președinte, pune problema depolitizării Consiliilor de Administrație din Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune. Au fost prezentate cazurile unor jurnaliști care au reacționat la comportamentul discreționar al conducerii din cele două instituții publice amintite, jurnaliști supuși, apoi, amenințărilor fățișe și discreditării în fața colegilor lor. Comitetul Executiv AEJ a votat o rezoluție prin care se solicita depolitizarea SRR și SRTV și încetarea hărțuirii jurnaliștilor profesioniști. Rezoluția a fost trimisă Parlamentului, Președinției și Guvernului României. Singurul răspuns (televizat) a aparținut Președintelui României, Traian Băsescu, care a propus punerea în discuție a Legii de funcționare a instituțiilor naționale de media audio-vizuale.

3 mai 2006. Întâlnire AZIR, la Chișinău, cu jurnaliști din Republica Moldova, pentru a sprijini înființarea secției din Republica Moldova a AEJ, condusă de Aneta Grosu, fondator și redactor șef al Ziarului de gardă (Chișinău). A fost marcată, astfel, Ziua Mondială a Libertății Presei.

7 septembrie 2006. Dezbatere, organizată în colaborare cu GDS. Responsabili: Ioana Diaconescu și Teodora Stanciu. Discuții aprinse despre funcționarea defectuoasă a Radioului și a Televiziunii publice, cu participarea membrilor marcanți ai GDS. Dezbatere excelent moderată de Andrei Pleșu. La sfârșitul întâlnirii, participanții au alcătuit un memoriu către Comisiile parlamentare de cultură și mass-media. Fragmente din intervenții au fost transmise la Radio România Actualități.

19 octombrie 2006. Dezbatere, la GDS, pe tema din septembrie despre funcționarea independentă a Radioului și Televiziunii Publice, dezbatere moderată de Livius Ciocârlie. Fragmente din intervenții au fost transmise la Radio România Actualități.

22 noiembrie 2006. Întâlnire la Budapesta cu ziariști maghiari, organizată de Brîndușa Armanca, membră AZIR și directoare a ICR Budapesta. 

Iunie 2007. Apare, în colecția „Actual” de la Curtea Veche, culegerea de articole Războiul de treizeci de zile – Jurnal colectiv de campanie, coordonat de Doina Jela. Volumul oglindește implicarea jurnaliștilor, într-o tabără sau alta, în acțiunea de destituire a președintelui Traian Băsescu, acțiune întreprinsă de opoziția politică.

24 septembrie 2007. Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc redeschide, la Palatul Cantacuzino, seria de întâlniri „Saloanele INMER”, organizate de Marilena Rotaru, membră AZIR, care a prezentat o serie de interviuri-document cu mari personalități ale exilului românesc, de la Vintilă Horia la Eugen Ionescu, Monica Lovinescu, Regele Mihai și mulți alții.

12 octombrie 2007. AZIR începe seria de conferințe de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București, sub genericul „Serile FJSC”, organizate de Antonio Momoc, asistent universitar în cadrul facultății amintite. Prima conferință, cu tema Etica (pove)știrilor este susținută de Brîndușa Armanca, membră AZIR, cunoscut jurnalist de televiziune și presă scrisă, profesoară de jurnalism la Universitatea din Arad și autoare a volumului „Media Culpa”, apărut la Editura Curtea Veche. Conferința a fost urmată de un dialog fertil cu studenții.

8-11 noiembrie 2007. Are loc, la Dublin (Irlanda), Congresul anual al Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ), la care participă, din partea AZIR, Teodora Stanciu-președinte și Oana-Georgiana Enăchescu-membră. Tema congresului a fost Libertatea presei în țările nou intrate în Uniunea Europeană, aprofundându-se noile standarde jurnalistice și presiunea exercitată asupra jurnaliștilor de către proprietarii trusturilor de presă. Un alt punct important pe agenda Congresului a fost instituirea, la inițiativa Greciei, a unui premiu pentru jurnaliștii europeni, ce va fi decernat începând cu 2008.

29 noiembrie 2007. Cea de-a doua Conferință AZIR, la „Serile FJSC”, susținută de Teodora Stanciu, președinte AZIR, despre Mizele jurnalismului cultural, prezentând, în mod special, postul de radio „România Cultural”, unde își desfășoară munca de realizator de emisiuni, pe diverse teme din spațiul culturii.

21-23 februarie 2008. La Comitetul Executiv al AEJ, reunit la Atena, a fost reluată una din vechile tradiții ale AEJ, aceea de a decerna Premiul pentru Jurnalism European „Konstantinos KALLIGAS”. Din partea secției românești, AZIR, nominalizată la acest premiu a fost Tia Șerbănescu.

13 martie 2008. Întâlnirea lui Mihai Creangă, membru fondator AZIR, cu studenții de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Tema conferinței-dezbatere „Jurnaliștii și dizidența” a pornit de la experiența înființării unui ziar clandestin de către Mihai Creangă, Petre Mihai Băcanu, Andrei Uncu, Alexandru Chivoiu, cu aproape un an înainte de căderea regimului comunist, acțiune pentru care autorii au fost arestați și anchetați.

17 aprilie 2008. La „Serile FJSC ”, organizate în parteneriat cu AZIR, a fost invitată Tia Șerbănescu. Tema conferinței și dezbaterii: „Jurnaliștii tonomat, mogulii și profesioniștii din presă”. Dialogul a fost moderat de Doina Jela, secretar AZIR, și de Antonio Momoc, lector la Facultatea amintită. Întâlnirea cu jurnalista Tia Șerbănescu a fost mai mult decât ceea se anunțase a fi: dacă toți cei prezenți se așteptau la o conferință despre „Jurnaliștii tonomat, mogulii și profesioniștii din presă ”, surpriza a fost pe cât de mare pe atât de plăcută. Din primele zece minute, întâlnirea s-a transformat într-un dialog viu și antrenant despre statutul actual al jurnalistului, despre condiționările inerente, dar și despre libertatea de expresie, despre modul în care se practică, azi, această meserie, dar și despre riscurile pe care le implica înainte de căderea regimului comunist. Problemele acute ale presei și ale clasei politice au fost întoarse pe toate părțile, comentate din toate unghiurile, și condimentate cu istorii personale ale uneia dintre cele mai proeminente figuri ale jurnalismului de actualitate contemporan. Timp de două ore, întrebările n-au contenit, ba chiar una dintre ele a și fost premiată cu o carte semnata Tia Șerbănescu și cu autograful de rigoare.

22 mai 2008. Ziua Mondială a Libertății Presei a fost sărbătorită de AZIR la Chișinău, împreună cu nou înființata secție din Republica Moldova. Aneta Grosu, reprezentanta secției din Republica Moldova, a avut o intervenție semnificativă în dezbateri, expunând situația complicată a jurnaliștilor români din Basarabia, privați de libertățile fundamentale de către un regim rămas comunist. Masa rotundă a avut ca temă „Jurnalismul european, o prioritate pentru Republica Moldova”. Participanții – studenți și tineri ziariști din Republica Moldova – au discutat pe marginea expunerilor despre „Jurnalismul în regimuri dictatoriale” (Doina Jela), „Aderarea la UE și presa din România, experiențe demne de urmat” (Teodora Stanciu), „Tinerii în jurnalismul din România” (Ala Mandacanu, decan al Facultății de Jurnalism de la ULIM), „Mesajele tranziției în presa neafiliată politic” (Mariana Tacu, profesor la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM), „Jurnalismul de investigație: impactul articolelor de investigație din presa din România și R. Moldova” (Aneta Grosu, secretar AEJ-Moldova și redactor-șef al publicației „Ziarul de gardă”). Întâlnirea cu ziariștii și studenții în jurnalism de la Chișinău, reflectată pe larg în „Ziarul de gardă ”, a fost profitabilă pentru toți participanții. În final, a fost lansat volumul „Cartea Foametei”, de Larisa Turea, apărută la Editura „Curtea Veche” din București.

28 august 2008. Doina Jela, secretar AZIR, este invitată să conferențieze la „Școala de vară” de la Râmnicu-Sărat, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Tema conferinței a fost „Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, cuplul exemplar al culturii române”.

21-23 noiembrie 2008. Congresul anual AEJ are loc la Linz. La Congres participă Teodora Stanciu, președinte, și Oana-Georgiana Enăchescu, noul secretar al organizației. Reprezentanții AZIR au comparat pregătirile făcute de orașul Linz cu cele ale municipalității din Sibiu, din 2007, când acest oraș din România a fost „Capitală culturală europeană”, sugerând modalități de abordare ale publicității evenimentului. William Horsley a prezidat o nouă rundă a workshop-ului „Libertatea Presei în Europa”, la care a fost invitat să participe și Matthias Traimer, chairman of the Council of Europe Media Steering Commitee.

26-27 ianuarie 2009. O delegație a AEJ este invitată la Bruxelles, la întrunirea Comitetului Economic și Social European, pe tema „Communicating Europe in partenership. Beyond borders and cultures”. La invitația doamnei Irina Pari, vicepreședinta comitetului menționat, participă Peter Kramer (Belgia), Teodora Stanciu (România), Patrick Humphreys (Finlanda), Joszef Martin (Ungaria), Luigi Cobisi (Italia), Koos van der Houdt (Olanda). Intervenția Teodorei Stanciu în plenul lucrărilor a vizat modalitățile prin care jurnaliștii trebuie să informeze mai bine publicul cititor despre instituțiile europene. Dezbaterile au constituit obiectul unei reviste tipărite în franceză și engleză, în care redactorii au selectat un fragment din intervenția Teodorei Stanciu. Un exemplar al acestei reviste se află în arhiva AZIR.

12-15 februarie 2009. O delegație AZIR participă, la Atena, la Comitetul Executiv al AEJ. Aici se conferă, pentru a doua oară, Premiul „Konstantinos Kalligas” pentru jurnalism european. Konstantinos Kalligas a fost cofondator, alături de Athanase Papandropoulos, al secției grecești a AEJ. Era cunoscut ca un foarte atent comentator al subiectelor politice din Europa. Orientarea sa, deschis europeană, l-a făcut să fie încrezător în viitorul Greciei. De aceea Kalligas a luptat pentru ca țara sa să facă parte din Comunitatea Europeană.

Premiul „Konstantinos Kalligas” a revenit lui Miguel Ángel Aguilár (Spania)și lui Jean Quatremer (Franța), pentru etica relatărilor unor evenimente importante din Europa, pentru abilitățile și experiența lor în domeniu. Teodora Stanciu a realizat interviuri cu cei doi laureați.

28 aprilie 2009. Se sărbătorește, la București, anticipat, 3 maiZiua Mondială a Libertății Presei, împreună cu colegii din Republica Moldova. Evenimentul a constat într-o dezbatere organizată la sediul GDS, pe tema: „Drepturile omului în Republica Moldova”. Dezbaterea a fost necesară în urma abuzurilor grave ale puterii comuniste de la Chișinău, împotriva manifestanților aflați în stradă, în 7 aprilie 2009, abuzuri sesizate și de forurile internaționale. Pe 6 și 7 aprilie 2009, tinerii moldoveni au ieșit în stradă, acuzând fraudarea alegerilor de către partidul comuniștilor. Reprimarea brutală a revoltei a însemnat sute de protestatari arestați, mulți dintre ei torturați în comisariatele de poliție.

Invitată din Republica Moldova, jurnalista Stela Popa a făcut o amplă și precisă informare despre numărul manifestanților închiși, bătuți, maltratați de regimul comunist de la Chișinău.

La eveniment au fost prezenți Radu Filipescu și Armand Goșu, din partea GDS, Hildegard Buncakova, consilier la Ambasada Slovaciei la București, iar din partea AZIR, Doina Jela, Teodora Stanciu și Oana-Georgiana Enăchescu.

La dezbateri au participat români basarabeni aflați la studii în România sau deja stabiliți aici, ca Liliana Corobca, Dan Nicu, Nicolae Țîbrigan, Tudor Cojocaru (lider al Organizației Studenților Basarabeni din Universitatea București), Ludmila Baraghin, Valeriu Leapciu, Victoria Vioară, George Simion (masterand în „Istoria comunismului în România”), jurnaliști din diferite instituții de presă: Grozdana Miuți (Radio România Internațional), Viorel Costa (revista Global Events Business), Eugen Popescu (Agenția de Presă Romanian Global News), Octavian Manea (Revista 22), Alexandra Buzaș (Mediafax), Sova Liviu (Agerpress), Ana Barbu (NewsIn), reprezentanți ai câtorva ONG-uri axate pe probleme de drepturi ale omului, ca și persoane care se simt solidare cu drama prezentă a Basarabiei, ca Lăcrămioara Stoenescu, autoare a cărții „Copiii, dușmani ai poporului”.

O parte din înregistrările de la dezbaterea noastră, prelungită până la orele 22,30, a fost difuzată pe postul Radio Romania Internațional, miercuri, 06.05.2009, în intervalul 20:05-21:00, în cadrul emisiunii: „Românii de lângă noi: Republica Moldova – ravagiile cripto-comunismului (moderatori: Valentin Țigău și Grozdana Blagojevic). Programul este destinat românilor din străinătate, dar se poate asculta și în țară pe internet la adresa: www.rri.ro.

Înregistrarea emisiunii „Articolul 7”, la TVRi, invitată Steliana Popa.

http://stelapopa.unimedia.md/2009/05/06/am-dezbatut-la-tvr-international-evenimentele-din-r-moldova/

2-5 mai 2009. La invitația lui Dogan Tilic, președintele secției din Turcia a AEJ, are loc, la Istanbul și Ankara, al doilea Comitet Executiv din 2009 al AEJ. Reprezentanții AEJ s-au întâlnit cu Ministrul de Finanțe turc, Mehmet Simsek, și au dezbătut statutul Turciei în Comunitatea Europeană. Teodora Stanciu, președinte AZIR, a susținut o comunicare despre libertatea presei în Republica Moldova, despre urmările evenimentelor din 7 aprilie 2009, de la Chișinău, pledând în favoarea alcătuirii unei rezoluții AEJ de sprijin instituțional pentru jurnaliștii din capitala Republicii Moldova. Membrii Comitetului Executiv AEJ au semnat în unanimitate apelul de susținere a colegilor jurnaliști de la Chișinău.

19-22 noiembrie 2009. O delegație AZIR participă la Congresul Anual AEJ care are loc la Maastricht. Organizat de secția olandeză a AEJ, Congresul a avut ca temă „Cooperarea euroregională dincolo de frontiere”. La dezbateri a fost invitat Thomas Hammarberg, Comisar European în domeniul Drepturilor Omului, care a adus în prim plan situația jurnaliștilor din Rusia, Turcia, Ukraina și Azerbaidjan, omorâți pentru crezul lor jurnalistic, precum Anna Politkovskaia. O vizită la întreprinderea multinațională AVENTIS, așezată pe granița dintre Olanda și Germania, a demonstrat cum pot fi aplicate principiile cooperării euroregionale. Nu a lipsit nici vizita jurnaliștilor AEJ la celebra sală în care a fost semnat, în 1992, Tratatul de la Maastricht, cel care a pus bazele Uniunii Europene.

4-7 martie 2010. Pentru a treia oară consecutiv, Atena găzduiește ceremonia de decernare a premiului „Konstantinos Kalligas”, revenit jurnalistului ungar Joszef Martin, profesor la Facultatea de Jurnalism din Budapesta. În aceeași perioadă, 4-7 martie, se desfășoară, tot la Atena, lucrările Comitetul Executiv al AEJ, având ca teme de dezbatere: „Viitorul jurnalismului”, deschiderea unor noi secții sau revigorarea unora mai vechi, cooperarea cu Consiliul Europei, sărbătorirea Zilei Mondiale a Libertății Presei. Teodora Stanciu, din partea AZIR, a participat la discuțiile aprinse pe tema viitorului jurnalismului, menționând că un bun jurnalist este cel care acționează conform codului deontologic al meseriei, cu responsabilitate morală și profesionalism.

7 aprilie 2010. AZIR marchează împlinirea unui an de la revolta tinerilor români basarabeni împotriva regimului comunist al lui Voronin – „ultima «cărămidă» din Zidul Berlinului”, cum l-a numit, metaforic, scriitorul Vitalie Ciobanu. Fundația Culturală „Camil Petrescu”, cu susținerea AZIR, a lansat un volum cu piese de teatru consacrate „Primăverii de la Chișinău”, volum cu titlu „CHIȘINĂU, 7 APRILIE. Teatru-Document”, care cuprinde piese de Irina Nechit, Mihai Fusu, Dumitru Crudu, Constantin Cheianu. Ediția este îngrijită de Andreea Dumitru, „Cuvântul înainte” este semnat de Doina Jela, membră AZIR, iar prefața este alcătuită de Vitalie Ciobanu.

11 mai 2010. La Teatrul ACT din București, are loc o dezbatere pe marginea volumului „CHIȘINĂU, 7 APRILIE. Teatru-Document”. Evenimentul marchează, din partea AZIR, sărbătorirea Zilei Mondiale a Libertății Presei.

7-11 octombrie 2010. O delegație a Asociației Ziariștilor Independenți din România participă la a 48-a ediție a Congresului Anual AEJ din localitatea Ordu din Turcia. Temele de dezbatere au fost: „Rolul mass-media și al turismului în dezamorsarea conflictelor dintre națiuni/ societăți” și „Turcia: șansă sau povară pentru Europa”, „Libertatea Presei: probleme actuale și soluții pentru ele”.

12 octombrie 2010. Conferința AZIR, la Serile FJSC, este susținută de Brîndușa Armanca, jurnalist recunoscut de televiziune și presă scrisă, director al Centrului Cultural Român de la Budapesta. Tema conferinței, din sera „Etica (pove)știrilor”, a fost cum nu se poate mai actuală, în contextul scandalului referitor la guvernul Tăriceanu II. Întâlnirea a fost moderată de Antonio Momoc, animator SFJSC, iar pe conferențiară, Brîndușa Armanca, a prezentat-o Doina Jela.

28 februarie 2011. La sediul GDS se desfășoară prima dezbatere din seria „România – temă de cugetare. Oameni și instituții”, pe tema „Societatea Română de Radiodifuziune sub o nouă conducere”, moderată cu multă diplomație de Andrei Pleșu. Evenimentul a fost anunțat și la Bruxelles, iar AEJ l-a menționat pe site-ul Asociației http://www.aej.org/page.asp?p_id=251).

3 mai 2011. Cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Libertății Presei, AZIR și GDS organizează o nouă întâlnire sub genericul „România – temă de cugetare. Oameni și instituții”. Invitații serii: Alexandru Lăzescu, Președinte-Director General al Societății Române de Televiziune TVR (www.tvr.ro) și Andras Istvan Demeter, Președinte-Director General al Societății Române de Radiodifuziune SRR (www.srr.ro). Moderatorul întâlnirii a fost profesor universitar Mircea Martin. Intervențiile au fost transcrise și publicate de revista „22” (http://www.revista22.ro/provoc259ri-pentru-serviciile-publice-de-media-10554.html). O recenzie a evenimentului (Laura Ilica) a apărut pe blog (http://azirnews.blogspot.com).

15 iunie 2011. A treia întâlnire sub genericul „România – temă de cugetare. Oameni și instituții”, organizată de Asociația Ziariștilor Independenți din România, AZIR și GDS, a avut ca temă „Proiectul instituțional ICR”, la care au fost invitați să participe președintele Institutului Cultural Român (www.icr.ro), Horia Roman Patapievici, și vicepreședinții Tania Radu și Mircea Mihăieș. Dialogul între invitați și publicul prezent în sală a fost pe larg ilustrat de revista 22 (http://www.aej.org/page.asp?p_id=285), pe blog (http://azirnews.blogspot.com) și în programele RRC (www.radioromaniacultural.ro)

10-13 noiembrie 2011. AZIR organizează și găzduiește, la București, lucrările celui de-al XLIX-lea Congres al Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ), la care au fost prezenți peste 90 de jurnaliști din 21 de țări. Tema Congresului, propusă de AZIR, s-a referit la „Libertate și responsabilitate în mass-media. Deontologie și profesionalism față în față cu provocările noilor tehnologii ale comunicării”.

A fost una dintre acțiunile remarcabile ale AZIR, apreciate de toți participanții, ale căror opinii s-au strâns în ideea că „a fost unul dintre Congresele AEJ cu cel mai înalt nivel”. Organizatorii au primit elogii din partea Board-ului AEJ. Revista „România literară”, nr. 48/2 decembrie 2011, a găzduit, pe larg, prezentarea Congresului, incluzând textele conferințelor de excepție ale criticului de artă Dan Hăulică – președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă și Ministrului Afacerilor Externe, Teodor Bacnschi. Iată programul acestui mare eveniment, pentru care au lucrat cu pricepere și atașament Cătălin-Teodor Dogaru, Oana-Georgiana Enăchescu și Ioana Munteanu:

XLIX ANNUAL AEJ CONGRES

“Freedom and Responsibility in Mass-Media”, Howard Johnson Hotel

Saturday 12.11.2011

09.00 – 09.30 Welcome coffee & registration of the participants

09.30 – 11.15 Opening: Teodora Stanciu – president of AZIR and Eileen Dunne – president of AEJ

Session 1: The Role of Public Institutions (European and National Ones) in Protecting Media Independence

Teodor Baconschi,Romanian Foreign Minister – The Role of a Free, Independent and Trustworthy Media in Building Democracy in Europe

Dan Hăulică, Romanian Ambassador for UNESCO, Vice President of Executive Council UNESCO – Le Journalisme – inhérence culturelle

Moderator: Eileen Dunne

11.15 – 11.30 Coffee break

11.30 – 13.00 Session 2: Ethics and Responsibility in Mass-media

Alexandru Lazescu, President of Romanian State Television – Reinventing Television in the Digital Era

Athanase Papandropoulos (Greece), Honorary President of AEJ

Luca Niculescu, senior editor of “Delta-RFI” Radio – Freedom and Responsibility within an International Radio

Petru Grozavu(Moldova)

Moderator: Doina Jela

13.00 – 14.30 Lunch

14.30 – 16.30 Session 3: Media Freedom in the EU Connected Countries

Marina Dumitrescu, Romanian State Radio – The Person behind Technology in Today’s Media

Andrei Aliaksandrau (Belarus)

Vira Pidhayna (Ukraine)

Dogan Tilic (Turkey), Vice President AEJ

Ioana Diaconescu, writer and journalist –Intellectuals’ Resistance in the Last Decade of Communist Repression in Romania: the ’80s (Documentary of Former Security Archives)

Sighet” Memorial at Bruxelles – movie

Moderator: William Horsley

16.30 – 17.00 Closing of the day: Eileen Dunne and Teodora Stanciu

După ce participanții au vizitat Uzinele Dacia-Renault (Mioveni) și Castelul Bran (într-o deplasare foarte bine organizată), la Mioveni a avut loc întâlnirea Comitetului Executiv AEJ, iar la București s-a desfășurat Adunarea Generală a AEJ, condusă de Eilleen Dunne, președinte AEJ, și Peter Kramer, secretar AEJ. Congresul este prezentat pe site-ul Asociației Jurnaliștilor Europeni https://www.aej.org/page.asp?p_id=300, https://www.aej.org/page.asp? p_id=316

22 februarie 2012. AZIR, împreună cu GDS, organizează a patra întâlnire sub genericul „România – temă de cugetare. Oameni și instituții”, având ca obiect de dezbatere „Fundația Academia Civică. Recuperarea istoriei recente. Memorialul de la Sighet”. Au fost invitați: Ana Blandiana și Romulus Rusan. A avut loc, cu această ocazie, lansarea volumului·Scriitori în Arhivele CNSAS de Ioana Diaconescu, apărut la Editura Fundația Academia Civică. Au vorbit Dan C. Mihăilescu și Sorin Lavric.

3 mai 2012. AZIR. împreună cu GDS, marchează „Ziua Mondială a Libertății Presei” prin dezbaterea cu tema Vocea jurnalistului în vacarmul social și politic. Invitați: Toader Paleologu și Robert Turcescu.

25-28 octombrie 2012. O delegație a AZIR participă la Congresul Anual AEJ de la Offida, Italia. Tema întâlnirii a fost „Rolul media în viitorul Europei”. Printre dezbaterile furtunoase ale întâlnirii, nu a fost uitată sărbătorirea celor 50 de ani de existență a Asociației Jurnaliștilor Europeni, organism ce lua naștere în 1962, în Italia, la propunerea a 70 de jurnaliști, convinși că meseria lor putea aduce armonie Europei.

Decembrie 2012. AZIR protestează împotriva unor măsuri luate de Guvernul Ponta, măsuri care încalcă principiile statului de drept.

22 aprilie 2013. AZIR și GDS organizează dezbaterea Cum mai poate fi apărată libertatea presei astăzi? Cazul Societății Române de Radiodifuziune, moderată de Magda Cârneci. Dezbaterea a avut ca obiect desfacerea ilegală a contractului de muncă al lui Adrian-Valentin Moise, președintele Sindicatului Unit al Salariaților din Societatea Română de Radiodifuziune și membru AZIR. Întâlnirea a făcut parte din proiectul european de marcare a Zilei Mondiale a Libertății Presei. AZIR și-a exprimat protestul împotriva practicilor dictatoriale ale conducerii din SRR, apărând, alături de președintele sindicatului din SRR, Adrian-Valentin Moise, drepturile jurnaliștilor din această instituție.

25 aprilie 2013. AZIR participă la dezbaterea Separația puterilor și regimul politic în viitoarea constituție, moderată de Ioan Stanomir, la sediul GDS.

28 mai 2013. AZIR participă la dezbaterea Își îndeplinesc comisiile de etică misiunea? Reglementări, rezultate, sancțiuni, moderată de Andrei Cornea, la sediul GDS. Discuțiile s-au purtat în jurul consecințelor dezastruoase ale plagiatului.

2 iulie 2013. AZIR participă la dezbaterea Revizuirea constituției: interes politic sau interes național?, moderată de Laura Ștefan, la sediul GDS.

10 iulie 2013. AZIR organizează dezbaterea Ce se întâmplă la Radio România?, moderată de Alex Ștefănescu, referitoare la abuzurile și opresiunile la care au fost supuși jurnaliștii Teodora Stanciu și Adrian-Valentin Moise. În revista „România literară”, numerele 28, 29, 30, 31 și 32, în semn de solidaritate cu Teodora Stanciu, sunt publicate semnăturile a peste 1000 de intelectuali români din țară și din străinătate.

25 septembrie 2013. AZIR organizează dezbaterea cu tema Cum dispun instituțiile noastre de banii publici? În dezbatere: SRR și SRTV, moderată de Laura Ștefan, la sediul GDS, dezbatere referitoare la abuzurile financiare din cele două posturi oficiale de informare audio și video a populației. Stelian Negrea a făcut o analiză a cheltuielilor frauduloase fără limite din cele două instituții.

22-23 noiembrie 2013. AZIR participă la Congresul Anual AEJ, de la Bruxelles. Congresul a avut următoarea temă: „Journalism and democracy in a time of flux”. Brîndușa Armanca a prezentat o radiografie a jurnalismului din România: numărul de posturi TV, programele culturale ale acestora, emisiunile de știri etc. Prezentarea s-a bucurat de un mare interes din partea colegilor europeni din AEJ. Teodora Stanciu a pledat pentru susținerea, din partea AEJ, a jurnaliștilor opresați, agresați pentru protestele lor și curajul de a dezvălui adevăruri incomode despre trusturile de presă sau șefii unor instituții.

Ianuarie 2014. AZIR semnează, alături de Grupul de Dialog Social, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House România, Expert Forum, Societatea Timișoara, un protest împotriva degradării profesiunii de jurnalist în mass-media românească: practici imorale, limbaj suburban, servitute față de interesele obscure ale unor grupuri etc. (http://www.revista22.ro/protest-al-jurnali350tilor-mpotriva-practicilor-degradante-din-presa-36864.html)

Februarie 2014. AZIR cere SRR să pună la dispoziția Asociației documentele privind statutul de instituție publică al Societății de Radiodifuziune și raportul de audit realizat de Curtea de Conturi, întrucât toate reprezintă documente publice. SRR nu a făcut, însă, publice documentele cerute, continuând, prin conducerea ei, comportamentul dictatorial față de angajații SRR. În aceeași lună, AZIR își manifestă solidaritatea cu jurnaliștii din Ucraina, urmărind evenimentele de la Kiev.

14 martie 2014. AZIR semnează, alături de Humboldt Club Romania, Expert Forum, Freedom House Romania, Grupul de Dialog Social și Societatea Timișoara, o chemare la solidaritate cu una dintre cele mai importante personalități din elita intelectuală românească, Andrei Pleșu, împotriva linșării mediatice a înaltului om de cultură de către televiziunea privată Antena 3 (http://www.revista22.ro/apel-la-solidaritate-cu-andrei-plesu-mpotriva-linsajului-mediatic-produs-de-antena-3-39239.html)

25 martie 2014. AZIR și Biblioteca Națională organizează conferința cu tema Convertibilitatea suferinței, având-o ca invitată de onoare pe Ana Blandiana și pornind de la ideile ei, exprimate în volumul Fals tratat de manipulare, apărut la Ed. Humanitas în 2013, și prezentat de Tania Radu și Sorin Lavric.

Aprilie 2014. AZIR organizează o întâlnire cu tema „Asociațiile de tineri din societatea civilă românească. idei, acțiune, eficiență”. Printre asociațiile prezente s-au numărat Arcen, Provita, Liga Studenților Români din Străinătate, Tinerii Ortodocși, POD, reprezentanții lor fiind studenți, alumni, doctoranzi sau doctori în varii domenii, tineri asistenți și profesori. Evenimentul a fost găzduit de „Clubul Memoria”, din cadrul Muzeului „Memorialul Sighet din București”, reprezentat de dr. Ioana Boca și dr. Nicolae Drăgușin.

27Aprilie 2014. Brîndușa Armanca susține, la Teatrul Național din București, o conferință cu tema „Ce se întâmplă cu televiziunea în era internetului?”, la care participă colegi din AZIR.

3 mai 2014. AZIR și Biblioteca Națională organizează, de Ziua Mondială a Libertății Presei, o mare dezbatere cu tema: „Ziua libertății presei. Care presă? Care libertate?”, moderată de Teodora Stanciu și Stelian Negrea. Printre cei care au analizat starea presei românești s-au aflat prof. univ. Radu Carp, istoric Petre Guran, prof. univ. Antonio Momoc, pianistul Dan Grigore (membru CNA), scriitoarea Ana Blandiana, istoricii Romulus Rusan și Ioana Boca. Dialogul cu tinerii prezenți a fost extrem de fructuos.

9 mai 2014. Teodora Stanciu, președinte AZIR, este decorată cu Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de Cavaler de Președintele României Traian Băsescu. Decretul de acordare a distincției menționează următoarele: „Președintele României, dorind a răsplăti meritele Doamnei Teodora Stanciu – realizator de programe „Radio România Cultural” –, în semn de înaltă apreciere pentru competența și profesionalismul dovedite, de-a lungul timpului, în promovarea valorilor perene ale culturii românești, pentru implicarea directă și constantă în organizarea și promovarea acțiunilor inițiate la Palatul Cotroceni, în cadrul Programului „Cotroceni – Porți deschise culturii”, conferă Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler”. Ceremonia s-a desfășurat la Palatul Cotroceni, de Ziua Europei. Teodora Stanciu a fost decorată în compania unor mari personalități ale culturii și societății civile românești: Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Adina Rent, Călin Netzer și Dumitru Avakian.

22 mai 2014. AZIR organizează, la sediul GDS, dezbaterea Interesul public vs. interesul publicului. Cenzura în TVR, moderată de Andrei Cornea. AZIR l-a invitat pe Președintele Director General al TVR, Stelian Tănase, pe reprezentanții Consiliului de Administrație din TVR, pe membrii Consiliului Național al Audiovizualului, pe membri ai Comisiilor de Cultură și Mass-media din Parlamentul României, pe reprezentanții agențiilor de monitorizare a presei .

2 iunie 2014. AZIR își manifestă solidaritatea cu jurnalista de investigații Ondine Gherguț, care, dezvăluind numeroase derapaje ale unui magistrat, este chemată în judecată de acesta și deferită DNA-ului.

5 iunie 2014. AZIR protestează împotriva Dispoziției Comitetului Director al Societății Române de Radiodifuziune nr. I.23 din 3 iunie 2014, semnată de PDG Ovidiu Miculescu, de a interzice accesul persoanelor din afara instituției să candideze pentru locurile prevăzute de lege în Consiliul de Administrație, ca reprezentanți ai salariaților. Această decizie este un atentat la principiile democratice, fiind ilegală și discriminatorie. Ea limitează drastic transparența activității Radioului Național pentru marele public, afectând irecuperabil credibilitatea instituției publice de presă. Această schimbare intempestivă a Regulamentului a fost făcută cu scopul de a limita accesul liderului Sindicatului Unit al Salariaților-Radio România, Adrian-Valentin Moise, care a fost concediat ilegal, pentru că a dezvăluit actele de corupție ale administrației Miculescu și a sesizat incompatibilitatea lui Ovidiu Miculescu și a mai multor membri din actualul CA, atestată prin documente date publicității de Agenția Națională de Integritate.

16 iunie 2014. AZIR sărbătorește 10 ani de la înființare, la sediul EpochTimes.ro, gazde foarte primitoare fiind Gina și Adrian Sturdza, membri ai AZIR.

23 iulie 2014.AZIR răspunde numeroaselor manevre de victimizare manifestate de televiziunea Antena 3, care a trimis board-ului AEJ scrisori mincinoase.

25-30 iulie 2014. AZIR participă la a XVII-a ediție a Școlii de vară de la Sighet. Brîndușa Armanca susține conferința cu tema „Libertatea presei” și participă, alături de Doina Jela, la masa rotundă cu tema „Revoluția trăită. Decembrie 1989”. Teodora Stanciu și Oana-Georgiana Enăchescu au oglindit ambele subiecte în programe ample la Radio Trinitas și Radio România Cultural.

August 2014. AZIR protestează împotriva modalităților părtinitoare prin care jurnaliștii de la Antena 3 prezintă audierile din procesul lui Dan Voiculescu.

(http://www.paginademedia.ro/2014/08/reactie-asociatia-ziaristilor-independenti-protesteaza-fata-de-modul-in-care-antena-3-prezinta-procesul-lui-dan-voiculescu/

http://www.reportervirtual.ro/2014/08/protest-fata-de-modul-in-care-antena-3-prezinta-procesul-lui-dan-voiculescu.html
http://www.agerpres.ro/comunicate/2014/08/05/comunicat-de-presa-asociatia-ziaristilor-independenti-din-romania-azir–14-19-33)

25 septembrie 2014. AZIR protestează împotriva restricționării accesului reporterilor de la ziarul on-line EpochTimes România (reporterii fiind membrii AZIR) la evenimentul de la Palatul Victoria, și anume vizita unei delegații oficiale chineze. Oficiali din Guvernul României au împiedicat exercitarea profesiei de jurnalist reporterilor de la EpochTimes. (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18179205-guvernul-interzis-reporterilor-epoch-times-romania-participe-vizita-unui-inalt-oficial-chinez-este-pentru-doua-oara-intr-cand-acestia-nu-sunt-lasati-evenimente-legate-china.htm)

10 octombrie 2014. AZIR organizează la sediul GDS dezbaterea cu tema Ce (mai) însemană jurnalismul astăzi?, moderată de prof. univ. Antonio Momoc de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.

16-19 octombrie 2014. AZIR participă la Congresul Anual AEJChanges in journalism. Growing dangers to journalists in Europe”, de la Neusidel am See, Austria. Laura Ilica, Doina Jela, Teodora Stanciu, Oana-Georgiana Enăchescu, Stelian Negrea susțin pe colegul lor George Orbean (de asemenea prezent), în gestul lui demn de a-și prezenta demisia din Consiliul de Administrație al TVR, în urma cenzurării unei emisiuni realizate de Brîndușa Armanca și în urma constatării unor mari ilegalități în instituția media amintită. Delegația română solicită AEJ sprijinul pentru George Orbean.

30 octombrie 2014. AZIR reia seria de conferințe „Serile FJSC” organizate de Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și moderate de prof. univ. Antonio Momoc. Invitat: Adrian-Valentin Moise, care a dialogat fructuos cu studenții despre drepturile jurnaliștilor.

17 ianuarie 2015. AZIR organizează, la Clubul Memoria, dezbaterea cu tema: „Mijloace de apărare a drepturilor jurnaliștilor din instituțiile publice de media”. La dezbatere au participat jurnaliști din presa scrisă, audiovizuală și on-line.

1 aprilie 2015. În seria conferințelor și dialogurilor cu studenții de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București, prin colaborarea cu Antonio Momoc, conferențiar universitar la această facultate, Brîndușa Armanca prezintă comunicarea „Deriva presei românești: șantajiști, agenți, manipulatori”. După conferință, Doina Jela vorbește despre colecția Actual, de la Editura Curtea Veche, colecție legată de tema propusă de Brîndușa Armanca.

Tot în luna aprilie, jurnaliștii de la postul de televiziune „Antena 3” realizează o emisiune în care abuzul verbal față de o colegă de la televiziunea „Realitatea”, și anume Eli Roman, a fost nelimitat. Stelian Negrea obține, de la Asociația Jurnaliștilor Europeni, a cărei secție românească este AZIR, o declarație împotriva relelor practici din presa românească, agresivă cu unii membri ai AZIR. Semnatarii sunt Otmar Lahodynsky, președinte AEJ, Tibor Macak, secretar AEJ, William Horsley, reprezentant AEJ Media Freedom.

3 mai 2015. AZIR organizează, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei, dezbaterea cu tema Eroismul presei locale. Profesorul universitar Radu Carp, profesor de drept constituțional la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, și Stelian Negrea, secretarul asociației, moderează întâlnirea cu jurnaliști din presa locală: Cristina Iancu de la „Jurnalul de Prahova” www.jurnalulph.ro, Andreea Paul de la ziarul „Info Sud-Est” din Constanța www.info-sud-est.ro, Alexa Livia de la „Ziarul de Cluj” www.ziardecluj.ro, Corneliu Condurache de la „Ziarul de Vrancea” www.ziaruldevrancea.ro. Studenți și numeroși jurnaliști freelanceri au participat la eveniment.

21 mai 2015. AZIR participă la Convenția Organizațiilor de Media cu tema „Vulnerabilități economice în mass-media românești”.

8 septembrie2015. AZIR susține protestul inițiat de Grupul pentru Dialog Social, pe temaPlagiatul ca stare a națiunii.

5-8 Noiembrie 2015. Are loc, la SIBIU, al 53-lea Congres Anual al AEJ, organizat de secția română AZIR, cu sprijinul Trinitas TV și Radio Trinitas. Peste 80 de participanți, din 21 de țări, au fost prezenți la evenimentul internațional care s-a bucurat de aprecierile participanților, dar și ale invitaților. Tema congresului: „Europa în turbulență. Reflecții în politică și Mass-media”. La deschiderea congresului a participat Astrid Fodor, primarul orașului Sibiu. Monica Macovei a scos în evidență corupția clasei politice din România. Tema congresului a fost dezbătută într-o sesiune la care au vorbit Otmar Lahodynsky, președintele AEJ, Nicholas Kralev, Adrian Sturdza, Evgheni Demenok, Firdevs Robinson, Brîndușa Armanca. Răspunsurile diferitelor țări la recenta criză a refugiaților, reflectarea acesteia în presă, direcția în care merge diplomația europeană – au fost câteva dintre aspectele turbulente discutate. O altă dezbatere, moderată de Teodora Stanciu, președintele secției române a AEJ, a adus în fața participanților două figuri importante ale culturii române: Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și al Festivalului Internațional de Teatru, și prof. univ. Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, cel mai important critic din literatura română actuală. Amândoi au pledat pentru o vie activitate jurnalistică, mai ales dacă ea este susținută de cultura jurnalistului și de subiectele culturale și artistice reflectate în presă. Cătălin Ivan, membru al Parlamentului European, a susținut părerea celor doi oameni de cultură, precizând că valorile culturale comune sunt cele care ne țin împreună, și nu piața de schimb. Protecția jurnalismului independent împotriva dezinformării și a interferenței politice a fost tema unei alte dezbateri de la Congres. Au fost date câteva exemple, din Polonia, Ucraina, Turcia, chiar Marea Britanie, unde guvernul a pus multă presiune asupra postului național BBC. Este pus în discuție cazul Raluca Brumariu, fost șef al Departamentului de Știri de la TVR, care și-a dat demisia, precizând că, în noaptea tragicului eveniment de la Clubul Colectiv, televiziunea națională nu a putut transmite evenimentele în timp real. Raluca Brumariu a vorbit și despre tăierile bugetare care au dus la concedieri masive din TVR. Reprezentantul Media Freedom AEJ, William Horsley, a arătat că în Armenia, Azerbaidjan, Turcia, România, Bulgaria, Ucraina, Moldova și Bosnia libertatea de exprimare a decăzut foarte mult, jurnaliștii fiind supuși chiar și atacurilor fizice, nu numai verbale. I-a sfătuit pe toți participanții la Congres să folosească, în beneficiul breslei, noua platformă a Consiliului Europei, referitoare la sistemul de avertizare pentru a apăra securitatea jurnaliștilor. Congresul s-a încheiat cu vizita la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde participanții la Congres au putut asculta fragmente de slujbă ortodoxă, dar și excelente explicații ale bibliotecarului mănăstirii, rostite într-o engleză impecabilă.

26 noiembrie 2015. În cadrul Galei „Serile FJSC”, colegii Brîndușa Armanca, Doina Jela, Mihai Creangă, Teodora Stanciu, Adrian Sturdza, Adrian-Valentin Moise au primit, fiecare, Diploma de excelență din partea Universității din București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, pentru contribuția adusă la formarea studenților FJSC ca profesioniști în jurnalism și comunicare

8 februarie 2016. Are loc Adunarea Generală a AZIR, organizată impecabil de Cătălin-Teodor Dogaru. Este ales un nou Consiliul Director: Teodora Stanciu – președinte, Adrian-Valentin Moise – vicepreședinte, Adrian Sturdza – secretar, Brîndușa Armanca – membru, Matei Dobrovie – membru.

Martie-aprilie 2016. Colegul nostru George Orbean este ales membru în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române. AZIR susține lupta continuă a colegului nostru Adrian-Valentin Moise împotriva atitudinii discreționare și abuzurilor Președintelui-Director General al Societății Române de Radiodifuziune. Colega noastră Brîndușa Armanca scrie o serie de articole în revista „22”, la rubrica „Media culpa”, precum: „Radio-ul public și supremația penalilor”, „Hopa Mitică și taxa Radio TV”, „Statuia Radio-ului public și soclul ei de carton”.

3 mai 2016. Ziua Mondială a Libertății Presei este marcată de AZIR printr-o dezbatere despre dezastrul financiar din Televiziunea Română. Sunt invitați câțiva dintre foștii președinți-directori generali ai televiziunii, pentru a analiza situația și a propune soluții de ieșire din criză.

15-18 august 2016. AZIR participă la SIMFEST, singurul festival românesc al televiziunilor și producătorilor independenți din domeniu, organizat impecabil de Corina Ruja și Ionuț Ceaușescu. În cadrul zilelor SIMFEST, AZIR a avut o întâlnire cu tinerii jurnaliști din Târgu-Mureș. Brîndușa Armanca a susținut cursuri de jurnalism pentru tinerii participanți la festival. Adrian Sturdza și Gina Sturdza (EpochTimes) au prezentat un film documentar pe tema foarte gravă a traficului ilegal de organe în China. AZIR a propus, în cadrul aceluiași festival, un premiu intitulat „Premiul AZIR pentru jurnalism european”, acordat în cadrul „Galei Simfest”. Doina Jela și-a lansat romanul „Villa Margareta”, bine primit și prezentat de criticii literari din Târgu-Mureș.

Septembrie 2016. AZIR depune un protest la Ambasada Turciei din București, împotriva privării de libertate a jurnaliștilor turci, închiși pentru că și-au exprimat atitudinea față de practicile dictatoriale ale conducerii țării. AZIR a protestat împotriva suprimării ziarelor și a posturilor de radio și televiziune din Turcia.

Octombrie 2016. AZIR susține atitudinea etică a jurnaliștilor Cătălin Gomboș și Alexandru Rusu. Aceștia au denunțat manipularea gravă făcută de Președintele-Director General al Societății Române de Radiodifuziune privind modificarea legii de funcționare pentru cele două servicii publice de media din România: SRR și TVR. Modificările nu conveneau conducerii acestor instituții.

4-6 noiembrie 2016. AZIR participă la Congresul Anual AEJ, la Kilkenny (Irlanda). Tema întâlnirii a fost „Viitorul Europei după Brexit”. Participă: Oana-Georgiana Enăchescu, Brîndușa Armanca, Teodora Stanciu, Cristian Franț, Adrian-Valentin Moise. Intervențiile și propunerile participanților români s-au bucurat de aprecierea colegilor europeni.

Noiembrie 2016. AZIR depune, la Secretariatul General al Guvernului, dosarul pentru obținerea statutului de utilitate publică, dosar la care au ostenit Oana-Georgiana Enăchescu, Adrian-Valentin Moise, Cătălin-Teodor Dogaru, Brîndușa Armanca, Teodora Stanciu.

Decembrie 2016. Apare revista on-line „Memorie culturală” – redactor-șef Cătălin-Teodor Dogaru, căruia îi aparține întreg proiectul publicației și lansarea ei în spațul on-line. Rubricile revistei sunt deschise tuturor membrilor AZIR, dar și colegilor jurnaliști din AEJ, oamenilor de cultură din țară, artiștilor și jurnaliștilor culturali din presa scrisă și audio-vizuală.

De asemenea, Cătălin-Teodor Dogaru și Oana-Georgiana Enăchescu construiesc proiectul AZIR cu tema „Biblioteca și revistele culturale”.

7 februarie 2017. AZIR organizează la Biblioteca Națională a României, o evocare a personalității lui Dan Hăulică, artizanul și redactorul-șef al cele mai prestigioase reviste românești din a doua jumătate a secolului anterior, Secolul 20, revistă premiată la Beaubourg (Franța), în 1987, ca cea mai bună publicație de literatură și artă din Europa Evenimentul face parte din proiectul AZIR „Biblioteca și revistele culturale”. Responsabili: Oana-Georgiana Enăchescu, Cătălin-Teodor Dogaru și Teodora Stanciu.

În cadrul acestei întâlniri cu mari intelectuali din toată țara, Oana-Georgiana Enăchescu propune ca viitor proiect AZIR digitizarea tuturor numerelor revistei Secolul 20 din perioada 1961-1991. Proiectul va fi alcătuit de Cătălin-Teodor Dogaru și Oana-Georgiana Enăchescu și va obține cofinanțare AFCN în 2017.

9 martie 2017. AZIR organizează, la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, o dezbatere cu tema Tânăra generație versus politica românească. Dialogul cu studenții (în număr foarte mare) a accentuat atitudinea tinerilor în fața derapajelor politice. De asemenea, studenții FSPUB și membrii AZIR au vorbit despre curajul, perseverența și solidaritatea în lupta adevăraților jurnaliști împotriva marilor corupți. Responsabili: Teodora Stanciu, Adrian Sturdza, Cătălin-Teodor Dogaru.

15 martie 2017. AZIR organizează, la București, la Biblioteca Națională a României, a doua întâlnire din proiectul AZIR „Biblioteca și revistele culturale”, cu tema: Revista Convorbiri literare la 150 de ani de la apariție. Sunt prezenți mari intelectuali și publiciști din toată țara, care apreciază faptul că Asociația Ziariștilor Independenți din România este capabilă să organizeze aceste mari evenimente. Responsabili: Oana-Georgiana Enăchescu, Teodora Stanciu, Cătălin-Teodor Dogaru

3 mai 2017. Ziua Mondială a Libertății Presei. AZIR marchează această zi printr-o întâlnire cu studenții Facultății de Jurnalism din Constanța. S-a vorbit despre fake news în presa de astăzi. Studenții au dovedit un mare interes pentru mijloacele de a demonta știrile false. Responsabili: Doina Jela, Alina-Ioana Vasiliu.

14-20 august 2017. AZIR participă la SIMFEST, festival organizat prin strădania și priceperea Corinei Ruja și ale lui Ionuț Ceaușescu. În cadrul festivalului, AZIR s-a întâlnit cu ziariștii din Târgu-Mureș, în jurul temei deontologiei profesionale. Brîndușa Armanca a ținut un curs de jurnalism și conferințe despre minciunile din presă. AZIR a oferit Premiul pentru jurnalism european tinerei jurnaliste Ioana Grigore, pentru filmul „10:34 la Belgrad”. Responsabil: Doina Jela

18 octombrie 2017. Brîndușa Armanca, membră a Comitetului Executiv al AZIR, susține, la Teatrul Național din București, conferința Armata lui Pinocchio. Cum să minți poporul cu televizorul? E subliniat faptul că trebuie să identificăm agenții din televiziune care manipulează.

17-19 noiembrie 2017. Congresul anual AEJ este organizat de secția finlandeză, dar se desfășoară la Vilnius (Lituania). Participă Brîndușa Armanca – extrem de activă în dezbateri – și Teodora Stanciu. Tema congresului: „O nouă ordine mondială în media?

2 decembrie 2017. Apare, cu sprijinul Radio Trinitas, DVD-ul cu ediția digitală a colecției revistei Secolul 20 din perioada 1961-1991. Pe coperta DVD-ului se specifică „Proiect AZIR cofinanțat de AFCN”.Oana-Georgiana Enăchescu și Cătălin-Teodor Dogaru promovează DVD-ul, mai ales în cadrul bibliotecilor din marile orașe.

3 februarie 2018. Adunarea Generală a AZIR are loc la Ok Center, București, prin strădania lui Cătălin-Teodor Dogaru. S-a votat programul de activități pe 2018, al cărui cadru a fost alcătuit de Cătălin-Teodor Dogaru. Primiri de noi membri: Andreea Pora, Grigore Cartianu, Răzvan Moise, Mihai Lungeanu, prezentați de Brîndușa Armanca, Sorin Istrate, Teodora Stanciu, Corina Ruja, Cristian Franț.

27 februarie 2018. AZIR susține protestul jurnaliștilor slovaci împotriva asasinării jurnalistului Jan Kuciak și menține legătura cu Tibor Macak, secretar AEJ și președinte al secției slovace a AEJ.

8 martie 2018. Dezbaterea Jurnalismul onest – jurnalismul complice. Moderator: Cătălin-Teodor Dogaru (AZIR) și Radu Carp (profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București). Participanți: studenți și jurnaliști.

20 martie 2018. Conferința Presa română în ultimul secol, susținută de Doina Jela și Adrian Sturdza, la Universitatea Valahia, Târgoviște. Gazdă, prof Silviu Miloiu.

21 martie 2018. Dezbatere Cât de publice mai sunt Radio-ul și Televiziunea română?, organizată la Camera de Comerț a Municipiului București. Moderator: George Orbean (AZIR) și Radu Carp (profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București). Participă: jurnaliști din Radio și TVR. Colegul nostru Mihai Rădulescu (TVR) vorbește, cu fermitate și curaj, despre nereguli evidente în funcționarea instituției și propune, cu spirit constructiv, soluții.

25 martie 2018. Scrisoare deschisă către Parlamentul României pentru revizuirea legilor de funcționare a Radioului și Televiziunii.

20 aprilie 2018. Întâlnire AZIR cu publicul piteștean, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, pe tema cercetării presei scrise din provinciile românești după Primul Război Mondial. Evenimentul a fost organizat prin efortul colegilor Cristian Sabău și Denisa Popescu.

3 mai 2018. Ziua Mondială a Libertății Presei. Dezbatere pe tema „Bugetul Radio-ului și Televiziunii”, desfășurată la Camera de Comerț a Municipiului București.

14 mai 2018. Întâlnire AZIR, la OK Center (prin contribuția lui Cătălin-Teodor Dogaru). Membrii AZIR se solidarizează cu jurnaliștii TVR care au protestat împotriva licențierilor abuzive din Televiziune. Prezintă situația din TVR Mihai Rădulescu și Raluca Brumariu.

26-27 mai 2018. Cătălin-Teodor Dogaru participă la seminarul organizat de AEJ despre Brexit (la Parlamentul European), intervenind în dezbatere.

10 august 2018. Protest AZIR împotriva molestării jurnaliștilor de către forțele de ordine în timpul marii manifestații din București a românilor din țară și din diaspora. Brîndușa Armanca scrie un text în revista „22” din București.

26 august-1 septembrie 2018. Membri ai AZIR participă la Festivalul SIMFEST, organizat, ca de obicei, impecabil, de Corina Ruja și Ionuț Ceaușescu, la Târgu-Mureș. La Biblioteca Județeană Mureș, se desfășoară o foarte reușită dezbatere despre „Presa centenară”, jurnalismul românesc de-a lungul ultimului secol. AZIR oferă Premiul pentru jurnalism european în cadrul Galei Laureaților Simfest. Responsabil: Teodora Stanciu

26-28 septembrie 2018. Oana-Georgiana Enăchescu participă la aniversarea secției engleze a AEJ, la Londra.

30 noiembrie-3 decembrie 2018. Congresul Anual AEJ la Agrinio, Grecia. Oana-Georgiana Enăchescu este nominalizată și aleasă vicepreședinte al AEJ. Brîndușa Armanca este aleasă membră a Comisei de Arbitraj a AEJ. Este o recunoaștere a prezenței AZIR în cadrul AEJ. Membrii AZIR care au participat la Congres – Brîndușa Armanca, Adrian- Valentin Moise și Oana-Georgiana Enăchescu – au creat un moment special pentru marcarea zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

2 februarie 2019. Adunare Generală AZIR, la sediul Uniunii Scriitorilor din România. Consiliul Director prezintă sinteza activităților din 2018 și propune membrilor AZIR câteva proiecte pentru anul 2019, cu responsabilii fiecăruia în parte. Este votat programul de activități pe 2019, program al cărui cadru a fost alcătuit de Cătălin-Teodor Dogaru.

20 februarie 2019. AZIR publică un comunicat de presă în care condamnă, fără echivoc, permanentele atacuri la justiția din România, atacuri care duc țara spre dictatură. Comunicatul este semnat de Consiliul Director AZIR.

7 martie 2019. AZIR publică pe site comunicatul AEJ care condamnă interdicția formulată împotriva jurnaliștilor austrieci de a intra pe teritoriul ucrainean.

12 martie 2019. Dezbatere AZIR, la Facultatea de Științe Politice a Universității București, cu tema Alegerile pentru Parlamentul European. Etica jurnalistică a tinerei generații din România. Responsabili: Cătălin-Teodor Dogaru, Doina Jela, Adrian Sturdza, Radu Carp. Studenții de la facultatea amintită au fost extrem de interesați de dialogul cu membrii AZIR.

07 mai 2019. Dezbatere publică organizată de AZIR, la OK Center (prin diligențele lui Cătălin-Teodor Dogaru), cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei. Tema: Jurnaliști … și jurnaliști. Raportul cu puterea politică. Invitați: Tania Radu (Radio Europa Liberă), Radu Carp (Facultatea de Științe Politice), Antonio Momoc (Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării). Au fost prezenți studeți de la facultățile amintite. Cu această ocazie, a fost instituit „Premiul AZIR pentru Jurnalism Independent”. Primul câștigător al primei ediții a premiului a fost Tia Șerbănescu, unul dintre cele mai libere spirite din jurnalismul românesc de azi. Laudatio a fost rostită de Doina Jela.

16 iulie 2019. Cristian Sabău, membru AZIR, lansează volumul „1899-1938. Patru decenii de jurnalism românesc”, apărut la Editura „Argeș Press”. Dezbaterea organizată pe marginea cărții, desfășurată la Centrul Cultural Pitești, s-a bucurat de prezența liceenilor din municipiu, într-o sală arhiplină. „Cartea lui Cristian Sabău reuşeşte să ne (re)conecteze la felul în care se făcea acum 100 de ani jurnalismul.” (Denisa Popescu, membră AZIR) Au participat, de la București, Teodora Stanciu, Adrian Sturdza, Adrian-Valentin Moise.

26 august-1 septembrie 2019. În cadrul SIMFEST (Târgu Mureș), festival care a câștigat notorietate și prestigiu, organizat fiind de Corina Ruja și Ionuț Ceaușescu, AZIR participă la dezbaterea: Ziariști români din ultima sută de ani. Responsabili: Cristian Sabău și Adrian-Valentin Moise. Pentru a treia oară, la SIMFEST, AZIR acordă Premiul AZIR pentru jurnalism european. Responsabili: Brîndușa Armanca și Teodora Stanciu

5-7 decembrie 2019. Congres Anual AEJ la Paris, la sediul UNESCO și la Casa memorială „Jean Monnet”. Temele de dezbatere: „Europa nu mai este un loc sigur pentru jurnaliști”, „Discriminarea de gen în jurnalism”, „Media audio-vizuale publice și democrațiile iliberale”, „Mai este posibilă o dezbatere publică bine informată în era fake news?”. Participă: Teodora Stanciu, Brîndușa Armanca, Adrian-Valentin Moise, Oana-Georgiana Enăchescu. Brîndușa Armanca participă activ la dezbateri și realizează un interviu cu Andrew Caruana Galizia, fiul jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, ucisă, în 2017, de corupția politică din Malta.

Cronologie întocmită de Oana-Georgiana Enăchescu, Teodora Stanciu, Doina Jela

Author

Scris de

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Copyright © 2022 AZIR