Cronologie

Aprilie 2004. S-a înființat Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR), ca secție română a Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ), cu sediul la Bruxelles. Fondarea AZIR a fost sprijinită de secția germane a aceleiași organizații europene. Secția română a AEJ nu a putut să-și ia denumirea organizației-umbrelă, care, de altfel, nu era obligatorie, fiindcă, în Registrul nomenclator al Asociațiilor și Organizațiilor, mai exista, în România, deși nefuncțională, o organizație purtând exact același nume. Ca atare, secția română a fost numită AZIR.

Membrii fondatori ai AZIR/AEJ au fost : Doina Jela, Mihai Creangă, Teodora Stanciu, Armand Goșu, Toma Roman jr. Ulterior, până la sfârșitul anului, au venit în Asociație, alți câțiva jurnaliști: Florin Eșanu, Oana-Georgiana Enăchescu, Marius Oprea, Stejerel Olaru, Dana Deac, Marilena Rotaru, Ruxandra Ana și alții.

Mai 2004. Comitetul Executiv AEJ – la care participau, în acel moment, doar secretarii secțiilor naționale, se întrunește la Bruxelles. AZIR/AEJ este reprezentată de Doina Jela-secretar.

Octombrie 2004 – Prima participare a AZIR/AEJ la Congresul anual AEJ de la Košice (Slovacia), prin Doina Jela-secretar și Teodora Stanciu-președinte.

3 martie-5 aprilie 2005 – Prima acțiune de anvergură și de impact, organizată de AZIR : expoziția de cărți interzise, manifeste, samizdat, documente, scrisori etc. apărute clandestin peste graniță, intitulată Înscrisuri dușmănoase / Scripta hostilia, deschisă la Muzeul Național al Literaturii Române, condus pe atunci de Dan Alexandru Condeescu. Expoziția s-a realizat cu sprijiul prețios al plasticienei Ioana Ghenciulescu Violet și a lui Ștefan Ghenciulescu. Dar mai ales, cu sprijinul unui mare număr de expozanți care ne-au pus la dispoziție documente, printre care: Viorel Padina, Victor Frunză, Radu Filipescu, Ana Blandiana, Mihai Creangă, Doina Cornea și mulți, mulți alții. Pe durata expoziției, a avut loc, în fiecare joi seara, seria de cinci conferințe susținute, în fața unui public numeros, de : Vasile Paraschiv, Ana Blandiana, Marius Oprea, Nicolae Manolescu și Doina Cornea. Decembrie 2005 – La Congresul Anual AEJ, desfășurat la Patras (Grecia), delegația AZIR, condusă de Teodora Stanciu-președinte, pune problema depolitizării Consiliilor de Administrație din Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune. Au fost prezentate cazurile unor jurnaliști care au reacționat la comportamentul discreționar al conducerii din cele două instituții publice amintite, jurnaliști supuși, apoi, amenințărilor fățișe și discreditării în fața colegilor lor. Comitetul Executiv AEJ a votat o rezoluție prin care se solicita depolitizarea SRR și SRTV și încetarea hărțuirii jurnaliștilor profesioniști.

Rezoluția a fost trimisă Parlamentului, Președinției și Guvernului României. Singurul răspuns (televizat) a aparținut Președintelui României, Traian Băsescu, care a propus punerea în discuție a Legii de funcționare a instituțiilor naționale de media audio-vizuale.

Mai 2006 – Întâlnire AZIR, la Chișinău, cu jurnaliști din Republica Moldova, pentru a sprijini înființarea secției din Republica Moldova a AEJ, condusă de Aneta Grosu, fondator și redactor șef al Ziarului de gardă (Chișinău). A fost marcată, astfel, Ziua Mondială a Libertății Presei.

Septembrie-Octombrie 2006 – Dezbateri, organizate în colaborare cu GDS, care au luat în discuție funcționarea Radioului și a Televiziunii publice, cu participarea membrilor marcanți ai GDS, moderate de: Andrei Pleșu și Livius Ciocârlie.

Noiembrie 2006 – Întâlnire la Budapesta cu ziariști maghiari, organizată de Brândușa Armanca, membră AZIR și directoare a ICR Budapesta. 

 2007 – Apare, în colecția „Actual” de la Curtea Veche, culegerea de articole Războiul de treizeci de zile – Jurnal colectiv de campanie, coordonat de Doia Jela. Volumul oglindește implicarea jurnaliștilor, într-o tabără sau alta, în acțiunea de destituire a președintelui Traian Băsescu, în funcțiune la acea dată, acțiune întreprinsă de opoziția politică.

24 septembrie 2007, Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc a redeschis, la Palatul Cantacuzino, seria de întâlniri „Saloanele INMER”, organizate de Marilena Rotaru, membră AZIR, care a prezentat o serie de interviuri-documente cu mari personalități ale exilului românesc, de la Vintilă Horia la Eugen Ionescu, Monica Lovinescu, Regele Mihai și mulți alții.

 – AZIR (secția română AEJ) începe seria de conferințe de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București, sub genericul „Serile FJSC”, organizate de Antonio Momoc, asistent universitar, la acea dată, în cadrul facultății amintite. Prima conferință, cea din 12 octombrie 2007, a fost susținută de Brîndușa Armanca, membră AZIR, cunoscut jurnalist de televiziune și presă scrisă, profesoară de jurnalism și autoare a volumului „Media Culpa”, apărut la Editura Curtea Veche.

8-11 noiembrie 2007 – Are loc, la Dublin, Congresul anual al Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ), la care participă, din partea AZIR, Teodora Stanciu-președinte și Oana-Georgiana Enăchescu-membră.

29 noiembrie 2007 – Cea de-a doua Conferință AZIR, la „Serile FJSC”, susținută de Teodora Stanciu, președinte AZIR, despre Mizele jurnalismului cultural, prezentând, în mod special, postul de radio „România Cultural”, unde își desfășoară munca de realizator de emisiuni, pe diverse teme din spațiul culturii.

21-23 februarie 2008 – La Comitetul Executiv al AEJ, reunit la Atena, a fost reluată una din vechile tradiții ale AEJ, aceea de a decerna Premiul pentru Jurnalism European „Konstantinos KALLIGAS”. Din partea secției românești, AZIR, nominalizată la acest premiu a fost Tia Șerbănescu.

13 martie 2008 – Întâlnirea lui Mihai Creangă, membru fondator AZIR, cu studenții de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării.

17 aprilie 2008 – La „Serile FJSC ”, organizate în parteneriat cu AZIR, a fost invitată Tia Șerbănescu. Tema conferinței și dezbaterii: „Jurnaliștii tonomat, mogulii și profesioniștii din presă”. Dialogul a fost moderat de Doina Jela, secretar AZIR, și de Antonio Momoc, lector la Facultatea amintită. Întâlnirea cu jurnalista Tia Șerbănescu a fost mai mult decât ceea se anunțase a fi: dacă toți cei prezenți se așteptau la o conferință despre „Jurnaliștii tonomat, mogulii și profesioniștii din presă ”, surpriza a fost pe cât de mare pe atât de plăcută. Din primele zece minute, întâlnirea s-a transformat într-un dialog viu și antrenant despre statutul actual al jurnalistului, despre condiționările inerente, dar și despre libertatea de expresie, despre modul în care se practică, azi, această meserie, dar și despre riscurile pe care le implica înainte de căderea regimului comunist. Problemele acute ale presei și ale clasei politice au fost întoarse pe toate părțile, comentate din toate unghiurile, și condimentate cu istorii personale ale uneia dintre cele mai proeminente figuri ale jurnalismului de actualitate contemporan. Timp de două ore, întrebările n-au contenit, ba chiar una dintre ele a și fost premiată cu o carte semnata Tia Șerbănescu și cu autograful de rigoare.

22 mai 2008 – Ziua Mondială a Libertății Presei a fost sărbătorită de AZIR la Chișinău, împreună cu nou înființata secție din Republica Moldova. Aneta Grosu, reprezentanta secției din Republica Moldova, a avut o intervenție semnificativă în dezbateri, expunând situația complicată a jurnaliștilor români din Basarabia, privați de libertățile fundamentale de către un regim rămas comunist. Masa rotundă a avut ca temă „Jurnalismul european, o prioritate pentru Republica Moldova”. Participanții – studenți și tineri ziariști din Republica Moldova – au discutat pe marginea expunerilor despre „Jurnalismul în regimuri dictatoriale” (Doina Jela), „Aderarea la UE și presa din România, experiențe demne de urmat” (Teodora Stanciu), „Tinerii în jurnalismul din România” (Ala Mandacanu, decan al Facultății de Jurnalism de la ULIM), „Mesajele tranziției în presa neafiliată politic” (Mariana Tacu, profesor la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM), „Jurnalismul de investigație: impactul articolelor de investigație din presa din România și R. Moldova” (Aneta Grosu, secretar AEJ-Moldova și redactor-șef al publicației „Ziarul de gardă”). Întâlnirea cu ziariștii și studenții în jurnalism de la Chișinău, reflectată pe larg în „Ziarul de gardă ”, a fost profitabilă pentru toți participanții. În final, a fost lansat volumul „Cartea Foametei”, de Larisa Turea, apărută la Editura „Curtea Veche” din București.

28 august 2008, Doina Jela, secretar AZIR, a fost invitată să conferențieze la „Școala de vară” de la Râmnicu-Sărat, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Tema conferintei a fost „Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, cuplul exemplar al culturii romane”. 21-23 noiembrie 2008, Congresul anual AEJ care a avut loc la Linz. La concgres au participat Teodora Stanciu, președinte, și Oana-Georgiana Enăchescu, noul secretar al organizației.

26-27 ianuarie 2009. O delegație AEJ a fost invitată la Bruxelles, la întrunirea Comitetului Economic și Social European, pe tema „Communicating Europe in partenership. Beyond borders and cultures”. La invitația doamnei Irina Pari, vicepreședinta comitetului menționat, au participat Peter Kramer (Belgia), Teodora Stanciu (România), Patrick Humphreys (Finlanda), Joszef Martin (Ungaria), Luigi Cobisi (Italia), Koos van der Houdt (Olanda). Intervenția Teodorei Stanciu în plenul lucrărilor a vizat modalitățile prin care jurnaliștii trebuie să informeze mai bine publicul cititor despre instituțiile europene. Dezbaterile au constituit obiectul unei reviste tipărite în franceză și engleză. Un exemplar al acestei reviste se află în arhiva AZIR.

12-15 februarie 2009, a avut loc la Atena, Comitetul Executiv al AEJ. Aici s-a conferit, pentru a doua oară, Premiul „Konstantinos Kalligas” pentru jurnalism european, care a revenit lui Miguel Ángel Aguilár (Spania)și lui Jean Quatremer (Franța), pentru etica relatărilor unor evenimente importante din Europa, pentru abilitățile și experiența lor în domeniu. Konstantinos Kalligas a fost cofondator, alături de Athanase Papandropoulos, al secției grecești a AEJ. Era cunoscut ca un foarte atent comentator al subiectelor politice din Europa. Orientarea sa, deschis europeană, l-a făcut să fie încrezător în viitorul Greciei. De aceea Kalligas a luptat pentru ca țara sa să facă parte din Comunitatea Europeană.

28 aprilie 2009, s-a sărbătorit, cu anticipație, 3 mai, Ziua Libertății Presei, împreună cu colegii din Republica Moldova. De data aceasta, întâlnirea s-a desfășurat la București. Evenimentul a constat într-o dezbatere organizată la sediul GDS, din Calea Victoriei 120, pe tema: „Drepturile omului în Republica Moldova”. Dezbaterea a fost necesară în urma abuzurilor grave ale puterii comuniste de la Chișinău, împotriva manifestanților aflați în stradă, în 7 aprilie 2009, abuzuri sesizate și de forurile internaționale. Pe 6 și 7 aprilie 2009, tinerii moldoveni au ieșit în stradă, acuzând fraudarea alegerilor de către partidul comuniștilor. Reprimarea brutală a revoltei a însemnat sute de protestatari arestați, mulți dintre ei torturați în comisariatele de poliție.

Invitată din Republica Moldova, jurnalista Stela Popa a făcut o amplă și precisă informare despre numărul manifestanților închiși, bătuți, maltratați de regimul comunist de la Chișinău.

Au fost prezenți Radu Filipescu și Armand Goșu, din partea GDS, Hildegard Buncakova, consilier la Ambasada Slovaciei la București, iar din partea AZIR, Teodora Stanciu, Oana Enăchescu și Doina Jela.

La dezbateri au participat basarabeni aflați la studii în România sau deja stabiliți aici, ca Liliana Corobca, Dan Nicu, Nicolae Țîbrigan, Tudor Cojocaru (lider al Organizației Studenților Basarabeni din Universitatea București), Ludmila Baraghin, Valeriu Leapciu, Victoria Vioară, George Simion (masterand în „Istoria comunismului în România”), ziariști ai Departamentului Românilor de Pretutindeni din diferite instituții de presă: Grozdana Miuți de la Radio România Internațional, Viorel Costa – revista Global Events Business, Eugen Popescu – Agenția de Presă Romanian Global News, Octavian Manea (Revista 22), Alexandra Buzaș (Mediafax), Sova Liviu (Agerpress), Ana Barbu (NewsIn), reprezentanți ai câtorva ONG-uri axate pe probleme de drepturi ale omului, ca și persoane care se simt solidare cu drama prezentă a Basarabiei, ca Lăcrămioara Stoenescu, autoare a cărții „Copiii, dușmani ai poporului”.

O parte din înregistrările de la dezbaterea noastră, prelungită până la orele 22,30,  a fost difuzată pe postul Radio Romania Internațional, miercuri, 06.05.2009, în intervalul 20:05-21:00, în cadrul emisiunii: „Românii de lângă noi: Republica Moldova – ravagiile cripto-comunismului (moderatori: Valentin Țigău și Grozdana Blagojevic). Programul este destinat românilor din străinătate, dar se poate asculta și în țară pe internet la adresa: www.rri.ro.

Înregistrarea emisiunii „Articolul 7”, la TVRi, invitată Steliana Popa.

http://stelapopa.unimedia.md/2009/05/06/am-dezbatut-la-tvr-international-evenimentele-din-r-moldova/

2-5 mai 2009. La invitația lui Dogan Tilic, președintele secției din Turcia a AEJ, a avut loc, la Istanbul și Ankara, al doilea Comitet Executiv din 2009 al AEJ. Reprezentanții AEJ s-au întâlnit cu Ministrul de Finanțe turc, Mehmet Simsek, și au dezbătut statutul Turciei în Comunitatea Europeană. Teodora Stanciu, președinte AZIR, a susținut o comunicare despre libertatea presei în republica Moldova, despre urmările evenimentelor din 7 aprilie 2009, de la Chișinău, pledând în favoarea alcătuirii unei rezoluții AEJ de sprijin instituțional pentru jurnaliștii din capitala Republicii Moldova. Membrii Comitetului Executiv AEJ au semnat în unanimitate apelul de susținere a colegilor jurnaliști de la Chișinău.

19-22 noiembrie 2009. O delegație AZIR a participat la Congresul Anual AEJ care a avut loc la Maastricht. Organizat de Secția Olandeză a AEJ, congresul a avut ca temă „Cooperarea euroregională dincolo de frontiere”. La dezbateri a fost invitat Thomas Hammarberg, Comisar European în domeniul Drepturilor Omului, care a adus în prim plan situația jurnaliștilor din Rusia, Turcia, Ukraina și Azerbaidjan, care sunt omorâți pentru crezul lor jurnalistic, precum Anna Politkovskaia. O vizită la întreprinderea multinațională AVENTIS, așezată pe granița dintre Olanda și Germania, a demostrat cum pot fi aplicate principiile cooperării euroregionale. Nu a lipsit nici vizita jurnaliștilor AEJ la celebra sală în care a fost semnat, în 1992, Tratatul de la Maastricht, cel care a pus bazele Uniunii Europene.

4-7 martie 2010. Pentru a treia oară consecutiv, Atena a găzduit ceremonia de decernare a premiului „Konstantinos Kalligas”, revenit jurnalistului ungar Joszef Martin, profesor la Facultatea de Jurnalism din Budapesta. Comitetul Executiv al AEJ, desfășurat între 4-7 martie, a avut ca teme de dezbatere: „Viitorul jurnalismului”, deschiderea unor noi secții sau revigorarea unora mai vechi, cooperarea cu Consiliul Europei, sărbătorirea Zilei Mondiale a Libertății Presei. Teodora Stanciu, din partea AZIR, a participat la discuțiile aprinse pe tema viitorului jurnalismului, menționând că un bun jurnalist este cel care acționează conform codului deontologic al meseriei, cu responsabilitate morală și profesionalism.

7 aprilie 2010. S-a împlinit un an de la revolta tinerilor basarabeni împotriva regimului comunist al lui Voronin – „ultima «cărămidă» din Zidul Berlinului”, cum l-a numit, metaforic, scriitorul Vitalie Ciobanu. Fundația Culturală „Camil Petrescu”, cu susținerea AZIR, a lansat un volum cu piese de teatru consacrate „Primăverii de la Chișinău”. S-a lansat volumul „CHIȘINĂU, 7 APRILIE. Teatru-Document”, care cuprinde piese de Irina Nechit, Mihai Fusu, Dumitru Crudu, Constantin Cheianu. Ediția este îngrijită de Andreea Dumitru. Cuvântul înainte este semnat de Doina Jela, membră AZIR. Prefața este alcătuită de Vitalie Ciobanu.

11 mai 2010. La Teatrul ACT din București, a avut loc o dezbatere pe marginea volumului „CHIȘINĂU, 7 APRILIE. Teatru-Document”. Evenimentul a marcat, din partea AZIR, sărbătorirea Zilei Mondiale a Libertății Presei.

7-11 octombrie 2010. O delegație a Asociației Ziariștilor Independenți din România a participat la a 48-a ediție a Congresului Anual AEJ din localitatea Ordu din Turcia. Temele de dezbatere au fost: „Rolul mass-media și al turismului în dezamorsarea conflictelor dintre națiuni/ societăți” și „Turcia: șansă sau povară pentru Europa”, „Libertatea Presei: probleme actuale și soluții pentru ele”.

12 octombrie 2010. Conferință AZIR la Serile FJSC, susținută  de Brîndușa Armanca, jurnalist recunoscut de televiziune și presă scrisă, director al Centrului Cultural Român de la Budapesta. Tema conferinței „Etica (pove)știrilor” a fost cum nu se poate mai actuală, în contextul scandalului referitor la guvernul Tăriceanu II. Întâlnirea a fost moderată de Antonio Momoc, animator SFJSC, iar pe conferențiară, Brîndușa Armanca, a prezentat-o Doina Jela, secretar AZIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.