Connect with us

Hi, what are you looking for?

Evenimente

APEL DE ZIUA TIMIȘOAREI

Societatea Timișoara lansează un apel către cetățenii orașului să păstreze decența și cordialitatea care au guvernat întotdeauna spiritul acestui loc. 

Constatăm că, în ultimii ani, climatul dezbaterilor publice din România a degenerat continuu. La aceasta contribuie dezinformarea, agresivitatea adresărilor, lipsa de respect față de opiniile celuilalt, amenințările, intoleranța. Pasivitatea organelor statului reprezintă cealaltă cauză a stării de degradare a discursului public și de alunecare generală în ostilitate și nesiguranță.

În spațiul public al orașului nostru și-au făcut loc violența de limbaj, incitarea la ură interetnică, indecența, insulta, îndemnurile fasciste la violență ce merg până la sugestia suprimării fizice.Vedem cum această deversare de agresivitate proliferează pe rețelele sociale, în diverse publicații și forumuri de discuții.

Între participanți figurează nu numai anonimi, ci oameni cu identitate reală, figuri publice, politicieni, magistrați, ziariști, scriitori. Nu e de mirare că între ei regăsim și un fost ofițer de Securitate judecat pentru rolul jucat în reprimarea Revoluției din decembrie 1989. 

Pornind de la principiile de toleranță, civilitate și europenism cuprinse în Proclamația de la Timișoara, facem un apel insistent la toți jurnaliștii și la toate instituțiile media să respingă discursul urii, atacurile la persoană, amenințările și să promoveze o dezbatere publică bazată pe argumente, pe respect reciproc, pe spirit de colaborare european. 

Proclamația de la Timișoara reamintește că „pentru victoria Revoluției din Timișoara s-au jertfit, alături de români, și maghiari, și germani, și sârbi și membri ai altor grupări etnice care de secole conlocuiesc în orașul nostru pașnic, în buna înțelegere. Timișoara este un oraș românesc și european, în care naționalitățile au refuzat și refuză naționalismul. Invităm pe toți șovinii din România, indiferent că sunt români, maghiari sau germani, să vină la Timișoara, la un curs de reeducare în spiritul toleranței și al respectului reciproc, singurele principii care vor domni în viitoarea Casa a Europei”.

Atacurile xenofobe, șovine sau triviale exprimate în mediul virtual în ultima vreme și rostogolite de reprezentanți ai presei locale diminuează imaginea de oraș civilizat, european, capabil să fie un model de Capitală Culturală a Europei.

Societatea Timișoara

3 august 2023

Author

Scris de

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Evenimente

Author AZIR View all posts

Evenimente

Asociația Ziariștilor Independenti din România va urează Sărbători Pascale cu lumină și liniște! Hristos a înviat! Author AZIR View all posts

Știri

The Association of European Journalists (AEJ) strongly condemns the ongoing verbal assaults by government officials in Slovakia against journalists from the public broadcaster Radio...

Copyright © 2022 AZIR