Connect with us

Hi, what are you looking for?

Smash rumors, red fist smashed speech bubble

Știri

AZIR condamna inchiderea brutala a GSP – „O palma data jurnalistilor onesti de catre patronatul Ringier”

Închiderea brutală a Gsp între lipsă de respect și pumnalul financiar al patronatului

Azi, la 99 ani ani de aparție neîntreruptă, Gazeta Sporturilor a fost închisă brusc de patronat, fără nicio discuție prealabilă cu șeful editorial al produsului media, respectiv cu Cătălin Tolontan. El a aflat, odată cu alți jurnaliști “puși pe liber”, abia azi că nu mai este coordonator editorial GSP și că ziarul de sport va fi exclusiv pe online.

Motivele invocate de această închidere bruscă sunt legate de scăderea tirajului din 2018 și până în prezent. AZIR crede însă că este reacție legată și de imixtiunea în editorial, cea care a dus la demiterea redactorului-șef Cătălin Țepelin,  jurnalistul care nu a vrut să prezinte articolele în avans clienților din industria pariurilor.

O lună a trecut de atunci, când redacțiile GSP și Libertatea au protestat față de acest aspect, la fel și majoritatea organizațiilor media, aproape 100 de jurnaliști din cele două echipe solidarizându-se cu redactorul-șef. 

AZIR consideră această închidere brutală drept o răzbunare a patronatului și o demonstrație a faptului că firmele de pariuri au câștigat o bătălie. Pentru trustul elvețian care deține GSP și „Libertatea” e mai importantă această relație comercială decât susținerea propriilor jurnaliști.

Modul brutal în care s-a făcut acest anunț, fără consultarea conducerii editoriale, fără  a scoate un număr de adio, arată o lipsă totală de respect nu doar pentru gazetari ci și pentru cititori. 

Asociația Ziariștilor Independenți din România vede aceasta execuție ca o palmă dată presei și un semnal prost pentru toți jurnaliștii onești. Este un eveniment trist, cu atât mai mult cu cât 2024 ar fi fost aniversarea unui secol de Gazeta Sporturilor.

Sigur, banii dictează soarta unui ziar, banii din păcănele soarta unui trust. 

La anul vor fi 4 rânduri de alegeri. Cine va spune adevărul? Pariorii?

Author

Scris de

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Știri

Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR) – secția română a Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ), cu sediul la Bruxelles, organizație cu statut consultativ la nivelul...

Evenimente

Joi, 23 noiembrie 2023, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, a avut loc dezbaterea „Presiuni si abuzuri la adresa jurnaliștilor”. Abordarea temei nu a...

Copyright © 2022 AZIR