Connect with us

Hi, what are you looking for?

Evenimente

AZIR pentru O Presă Independentă (Dezbatere)

Incidentul iscat în redacțiile din subordinea Ringier România ridică semne de întrebare asupra relației dintre patronat și jurnaliști. Nimeni nu poate nega că cerința patronatului Ringier, aceea de a vedea înainte de publicare articolele despre casele de pariuri cu care au contracte comerciale, a reprezentat o intervenție directă în politica editorială a publicațiilor. Scandalul a venit pe fundalul unor tensiuni legate de industria jocurilor de noroc din România, chiar premierul Marcel Ciolacu acuzând anumite persoane afiliate că fac presiuni pentru a împiedica crearea unei legislații mai restrictive.

Trustul Ringier a pornit de la început în România cu ideea de tabloid, alegând să transforme ziarul „Libertatea” pe care îl adăugase în portofoliul său în anii ’90 într-un ziar destinat taximetriștilor și coafezelor, după cum spusese chiar reprezentantul elvețian din acea perioadă. Această politică editorială a dus la multe critici din partea opiniei publice și a mass-mediei. Cristian Tudor Popescu, fost președinte al Clubului Român de Presă, a relatat cum a sancționat ziarul „Libertatea” atunci când a pus pe aceeași pagină fotografii cu persoane aflate în ipostaze indecente, dar și capturi cu cadavre de la o explozie. 

Până la episodul cu demisia redactorului-șef al „Gazetei Sporturilor”, Cătălin Țepelin, jurnaliștii trustului nu au reclamat vreo intervenție în politica editorială. Ca urmare a scandalului, mai multe organizații de profil și redacții s-au solidarizat, împreună cu girul oamenilor de pe rețele de socializare și chiar a unor reprezentanți ai industriei de pariuri sportive. În acest punct, scandalul pare să se fi stins, ultima acțiune derulată de angajații celor două ziare fiind îndreptată către conducere, care a sugerat că ar putea exista restructurări și reduceri de personal, așa cum Ringier a făcut în alte țări unde deține publicații.

Deocamdată, presa din România este în așteptare pentru a vedea care sunt pașii următori dacă va exista o continuare a conflictului dintre redacție și patronat. 

Nicolae Cotruț

Asociația Ziariștilor Independenti din România va organiza, la începutul lunii Noiembrie, o dezbatere pe marginea relației dintre jurnaliști si patronat și a ingerințelor, tot mai dese și mai profunde, în politica editorială.

Vom reveni cu amănunte!

Author

Scris de

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Știri

The Association of European Journalists (AEJ) strongly condemns the ongoing verbal assaults by government officials in Slovakia against journalists from the public broadcaster Radio...

Evenimente

Scopul acestei serii este să evidențiem pe acei ziariști români care au suferit în închisorile comuniste, manifestându-ne respectul și recunoștința pentru ei.  Atragem, în...

Copyright © 2022 AZIR