Connect with us

Hi, what are you looking for?

Smash rumors, red fist smashed speech bubble

Evenimente

Ce s-a întâmplat la dezbaterea „Presiuni si abuzuri la adresa jurnaliștilor”

Joi, 23 noiembrie 2023, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, a avut loc dezbaterea „Presiuni si abuzuri la adresa jurnaliștilor”. Abordarea temei nu a fost una pur teoretică, pentru că la eveniment a fost prezentă Emilia Șercan, jurnalista care s-a lovit de presiunile și abuzurile unor oameni veniți atât din presă, cât și din forțele de ordine. Printre subiectele abordate au fost modul în care justiția a tratat situațiile în care a fost pusă jurnalista. De la plagiatul fostului premier Nicolae Ciucă, la operațiunea de kompromat începută de anumiți oameni care își spun jurnaliști, deși practică linșajul organizat. 

Întâlnirea a avut și un caracter didactic, deoarece au fost prezente cadre universitare ale Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, printre alții fiind Rodica Melinda Șuțu și Florian Petrică, dar și studenți. Alături de Emilia Șercan au participat jurnaliștii Petrișor Obae, editorul publicației „Paginademedia.ro” , Teodora Stanciu, membru fondator al AZIR și realizatoare a emisiunii „Revista culturală Trinitas”, Mihai Rădulescu, jurnalist senior la TVR, președintele AZIR și moderatorul discuției, dar și alți oameni din breaslă. Vocea organizațiilor civice a fost Cătălina Hopârteanu, din partea „Declic”.

Cu ocazia discuțiilor, studenții, dar și novicii din domeniu au putut vedea „de la sursă” problemele cu care se confruntă jurnaliștii, fiind amintit și episodul recent de la „Gazeta Sporturilor”, iscat în urma încercării de intervenție a patronatului Ringier în politica editorială a publicației. 

Într-un punct, discuția a luat o turnură polemică, fiind puse în contrat diferențele de abordare dintre generațiile de jurnaliști. Situația s-a păstrat pe culoarul dezbaterii datorită moderatorului Mihai Rădulescu, care a reușit să traseze barierele în așa manieră încât atitudinea vocală din sală, încurajată de Petrișor Obae și Nicolae Cotruț(membru AZIR) să nu afecteze temele discuției. 

Concluziile au dus la inițiativa unei coagulări a cât mai multor organizații profesionale în vederea creării unui demers care să mediatizeze demersurile de amendare cu mijloace jurnalistice a oricărei formă de intimidare a celor care sunt a patra putere în stat. 

Author

Scris de

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Știri

Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR) – secția română a Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ), cu sediul la Bruxelles, organizație cu statut consultativ la nivelul...

Știri

Închiderea brutală a Gsp între lipsă de respect și pumnalul financiar al patronatului Azi, la 99 ani ani de aparție neîntreruptă, Gazeta Sporturilor a...

Copyright © 2022 AZIR