Connect with us

Hi, what are you looking for?

Evenimente

În căutarea Hertei Müller, documentarul unei absențe

Joi, 9 noiembrie 2023 ora 17 va avea loc la Cinema Timiș prezentarea filmului documentar În căutarea Hertei Müller, o producție Videovest.

Doi tineri, Emma și Berni, elevi la Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara, pornesc pe urmele biografiei scriitoarei în satul ei natal, Nițchidorf. Este investigată candid perspectiva actuală a comunității asupra Hertei Müller, iar dilema identitară din care se hrănește opera scriitoarei este unul din punctele de sprijin ale filmului.  

„Am plecat, mi s-a închis ușa demult în nas. Acolo nu mai am pe nimeni…În România nu mai am nici casă, nici lingură, nici furculiță…Acum sunt aici (în Germania). De multe ori, când sunt undeva, vine un moment când îmi dau seama că nu voi mai fi niciodată acasă”, mărturisea Herta Müller presei în 2010.

Filmul documentar reprezintă o colaborare între realizatori de televiziune din România și Ungaria în proiectul Literatura salvată, care a adus împreună într-o dezbatere scriitori de limbă germană din cele două țări vecine.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Filmul va fi prezentat la Nițchidorf în 10 noiembrie 2023 or 13 la Căminul Cultural al comunei. 

https://cinematimis-tm.ro/filme/in-cautarea-hertei-muller/

Sponsor: Sabrini 

Protagoniști: Emma Parfenie și Bernard Rudăreanu, elevi la Liceul Nikolaus Lenau

Regia: Gheorghe Șfaițer

Imagine și montaj: Olimpiu Vuia

Realizatori: Brîndușa Armanca și Judit Klein

Author

Scris de

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Știri

The Association of European Journalists (AEJ) strongly condemns the ongoing verbal assaults by government officials in Slovakia against journalists from the public broadcaster Radio...

Evenimente

Scopul acestei serii este să evidențiem pe acei ziariști români care au suferit în închisorile comuniste, manifestându-ne respectul și recunoștința pentru ei.  Atragem, în...

Copyright © 2022 AZIR