Connect with us

Hi, what are you looking for?

Evenimente

Paul Lazarescu. O viata in slujba adevarului.

Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR) – secția română a Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ) – a inițiat, în parteneriat cu Fundația Academia Civică, seria de conferințe și dezbateri așezată sub genericul „Curaj și Jertfă. Ziariști români în închisorile comuniste”.

Prima întâlnire a avut loc pe 26 ianuarie 2024, în Sala de Conferințe a Memorialului Sighet din București, pe tema „Emil Boșca-Mălin – luptător pentru libertatea ideilor și credințelor sale”. Invitată a fost conf. dr. Oana Boșca-Mălin, nepoata ziaristului, editoarea volumului „Emil Boșca-Mălin, Zbucium. File dintr-o viață trăită”, Editura Fundației Academia Civică, 2023. Moderatori: Teodora Stanciu (jurnalist cultural, Radio Trinitas) și Nicolae Cotruț (student la Facultatea de Litere, București). Au participat membri ai AZIR, studenți și profesori de la facultățile de Jurnalism și de la Litere, jurnaliști din presa scrisă, oameni de cultură și alții. Mihaela Poenaru, de la Trinitas TV, și Cristina Ritivoiu, Radio Trinitas, au realizat filme și reportaje de al acest eveniment, cu Ioana Diaconescu, Oana Boșca-Mălin, Maria Boșca-Mălin și Florina Boșca-Mălin.

Prezentarea primei întâlniri se poate regăsi pe site-ul www.azir.ro, alături de reportajul amintit. Iar filmul îl găsiți la adresa

A doua întâlnire AZIR (foto), sub genericul amintit, s-a desfășurat, în aceleași condiții, pe 5 martie 2024. Tema a fost „Paul Lăzărescu. O viață în slujba adevărului”. Invitată – Anca Lăzărescu, fiica ziaristului Paul Lăzărescu, jurnalistă la Televiziunea Română și membră AZIR.

Moderatorii au fost Raluca Brumariu (TVR) și Nicolae Cotruț (student la Facultatea de Litere, București). Au participat membri ai AZIR, jurnaliști din presa scrisă și audiovizuală, invitați din partea Academiei Civice și alții.

Episodul al doilea din seria „Curaj și Jertfă. Ziariști români din închisorile comuniste” a fost deschis de Cătălin-Teodor Dogaru (foto), secretar general AZIR, inițiatorul proiectului, care a reamintit scopul acestei întreprinderi a AZIR: „Să-i evidențiem, să-i scoatem din uitare pe acei ziariști români care au suferit în închisorile comuniste, unii plătind cu sacrificiul vieții lor libertatea și responsabilitatea în a transmite adevărurile vremii, prin scrisul lor în ziare de mare notorietate”.

Membrii AZIR își manifestă respectul și recunoștința pentru ei și îi recomandă jurnaliștilor de astăzi ca modele de verticalitate, independență în scris, cultură  generală, autoritate și credibilitate. De asemenea, Cătălin-Teodor Dogaru a reamintit că instalarea regimului comunist în România și-a propus, de la început, eliminarea ziariștilor de anvergură, prin procesul din 1945, intentat la cererea Uniunii Sovietice. Datoria noastră rămâne să îndemnăm pe tinerii jurnaliști să studieze dosarele ziariștilor care au suportat teroarea în închisorile comuniste (dosare aflate la CNSAS) și să publice cărți despre acești eroi și martiri ai scrisului jurnalistic.

A vorbit apoi Raluca Brumariu (foto), care l-a cunoscut pe Paul Lăzărescu la ziarul „Cotidianul”. Portretul alcătuit de Raluca Brumariu lui Paul Lăzărescu a scos în evidență axa morală, profesională și umană a ziaristului evocat, umorul bun, patriotismul, lumina, blândețea, fermitatea lui. „Paul Lăzărescu a făcut parte din istorie!” a mai adăugat Raluca Brumariu, îndemnând pe tineri să fie atenți la credința și valorile lui Paul Lăzărescu.

A urmat Anca Lăzărescu (foto), care a prezentat, pe larg, biografia și activitatea de ziarist a tatălui său, Paul Lăzărescu, născut la Herța, în 1926, într-o familie de intelectuali. În 1940, la intrarea trupelor sovietice în Herța, familia se refugiază la Iași. Paul Lăzărescu se înscrie la Facultatea de Litere și începe să scrie la ziarul „Dreptatea”. Este arestat în mai 1947, pentru manifeste și manifestări anticomuniste și eliberat în 1948. Peste un an va fi din nou arestat și condamnat la 7 ani închisoare politică (la Peninsula și la Baia Sprie, la minele de plumb).

Apoi, Anca Lăzărescu a urmărit etapele gazetarului Paul Lăzărescu la ziarele „Dreptatea” și „Cotidianul”. În tot ce a scris, Paul Lăzărescu s-a aflat în slujba adevărului. Anca Lăzărescu a avut ca reper, în conferința ei, atât mărturiile tatălui (Paul Lăzărescu a trecut la cele veșnice în 2021), cât și pagini cuprinse în volume, precum „Herța, ținutul de basm și de vis al copilăriei mele” – monografie alcătuită de Paul Lăzărescu orașului natal; Nicolae Carandino, „Nopți albe și zile negre”, ediție îngrijită de Paul Lăzărescu; culegerea de articole ale lui Nicolae Carandino din cotidianul „Dreptatea”: „Rezistența – prima condiție a victoriei”, a cărei prefață poartă semnătura lui Paul Lăzărescu. Citatele pe care Anca Lăzărescu le-a extras din volumele amintite sau din ziarul „Dreptatea” au fost revelatoare pentru modelul de ziarist Paul Lăzărescu. Una dintre trăsăturile lui Paul Lăzărescu era aceea a flerului politic. „Nu a fost om politic, dar avea fler politic.”

(Puteți urmări întreaga conferință înregistrată pe site-ul AZIR.)

Paul Lăzărescu a fost apoi evocat de mai mulți dintre participanți.

Ana Blandiana (foto), președinta Fundației Academia Civică, a recompus ultima întâlnire cu Paul Lăzărescu, petrecută la Teatrul Național „I L Caragiale” din Bucureşti, unde Paul Lăzărescu, în pofida firii lui tăcute, a ținut să vorbească celor prezenți, în mod special tinerilor, despre învățământul de altădată, despre felul în care tinerii din vremea lui organizau manifestări împotriva impunerii dictaturii comuniste și în sprijinul instituției regale. Ana Blandiana a relevat, de asemenea, bunătatea lui Paul Lăzărescu – „Era prototipul omului bun!” –, atitudinea educată în raportul cu oamenii, generozitatea față de tinerii jurnaliști cu care lucra.

Șerban Madgearu (foto) a fost coleg la ziarele „Dreptatea” și „Cotidianul” cu Paul Lăzărescu și a confirmat spusele Anei Blandiana. A simțit mereu bucuria prezenței lui Paul Lăzărescu alături de tineri, chiar „tăcerea lui plină și frumoasă”. La ziarul „Dreptatea”, Paul Lăzărescu a fost „un factor de echilibru”, a accentuat Șerban Madgearu.

Doina Bâscă (foto), prima directoare a ziarului „Cotidianul”, a fost prezentă online, de la Londra, la dezbaterea organizată de AZIR. Domnia sa și-a amintit atmosfera de seriozitate și responsabilitate de la ziarul amintit, unde a lucrat cu Paul Lăzărescu. Tinerii din redacție aveau formație intelectuală diferită, dar toți au învățat de la Paul Lăzărescu să fie jurnaliști autentici. Doina Bâscă a ținut să reia vorbele lui Paul Lăzărescu: „Nu am fost un martir, am fost un martor al istoriei.”

Ion-Andrei Gherasim (foto), președinte executiv al „Fundației Corneliu Coposu”, a reamintit tragedia de la Mineriadă și episodul suspect petrecut în redacția „Dreptatea”, când minerii au sustras un seif din … fostul birou al președintelui Ion Iliescu. De asemenea, Ion Andrei Gherasim a povestit episodul în care Paul Lăzărescu a donat Fundației „Corneliu Coposu” colecția ziarului „Dreptatea”, frumos și ordonat legată.

Andrei Dimitriu (foto), fost director al Filarmonicii George Enescu, Ateneul Român, a vorbit, în stilul ferm cunoscut, de nevoia de elite în societatea românească, elite care trebuie urmate și oferite ca model celor tineri. Cuvintele lui Eugeniu Speranția, fostul său profesor de la Liceul din Roman, funcționează și astăzi ca un adagiu de ținut minte „numai elitele zidesc” într-o comunitate.

Mihai Rădulescu (TVR) (foto), președintele Asociației Ziariștilor Independenți din România (AZIR), i-a adresat mai multe întrebări Ancăi Lăzărescu pentru a face mai bine cunoscută personalitatea lui Paul Lăzărescu printre cei care n-au aflat încă de el. Mihai Rădulescu a subliniat că AZIR vine în întâmpinarea nevoii de rememorare a unor gazetari cu conștiință, onești și cu dorința de a transmite, prin mesajul lor, adevărul. „… cine n-a publicat niciodată la ziar, nu-și poate imagina ce farmec nespus de dulce cuprinde sufletul aceluia ce-și vede pentru prima dată numele tipărit la ziar.” a citat Mihai Rădulescu din cartea lui Emil Boșca-Mălin, „Zbucium. File dintr-o viață trăită”, Editura Fundația Academia Civică, 2023.

Ca și secretarul AZIR, Cătălin-Teodor Dogaru, președintele AZIR, Mihai Rădulescu, a pledat pentru studierea dosarelor de la CNSAS ale ziariștilor care au suportat detenția politică în regimul comunist.

Conf. dr. Oana Boșca-Mălin (foto) a fost prezentă online, de la Roma, la dezbaterea AZIR. Domnia sa a felicitat AZIR pentru inițiativa de a organiza această serie de întâlniri, în parteneriat cu Fundația Academia Civică. Oana Boșca-Mălin a pledat pentru tinerii care au nevoie de ghidaj în formarea lor ca ziariști profesioniști, așa încât ei să nu stea departe de adevăr. Iar gazetari-intelectuali precum Emil Boșca-Mălin și Paul Lăzărescu pot fi modele pentru jurnaliștii de astăzi.

Georgeta Pop (foto) a evocat, de asemenea, personalitatea lui Paul Lăzărescu. Un interviu cu ziaristul de la „Dreptatea”, închis politic în timpul regimului comunist, realizat de Georgeta Pop, este postat pe site-ul www.memorialsighet.ro.

Întrebarea Teodorei Stanciu (foto), ex-președinte AZIR, coordonatoarea proiectului „Curaj și Jertfă. Jurnaliști români în închisorile comuniste”, împreună cu Nicolae Cotruț, a formulat întrebarea: „De ce ziariști ca Paul Lăzărescu își îndreptau privirile către tânăra generație de jurnaliști de atunci și din zilele noastre?” Răspunsurile au trimis la responsabilitatea celor dintâi de a transmite cunoștințele, modul de a gândi, spiritul generației lor, celor care urmau să ducă mai departe povara unui jurnalism autentic, bazat pe o cultură generală temeinică, pe o morală asumată și pe adevărul scrisului pe hârtie.

Oana-Georgiana Enăchescu (foto), membră AZIR, a ordonat responsabil etapele pregătirii, inclusiv tehnice, ale desfășurării evenimentului din 5 martie 2024.

Cel mai tânăr membru al AZIR, Nicolae Cotruț (foto), a moderat, cu iscusință, dezbaterea, împreună cu Raluca Brumariu. Ca tânăr care se inițiază în sfera jurnalismului, Nicolae Cotruț a reamintit cuvintele lui Emil Boșca-Mălin: „Vreau să fiu în centrul furtunii, nu în afara ei!”.

Nicolae Cotruț a enumerat, printre participanții la această întâlnire și pe jurnalista TVR Irninis Miricioiu (foto), care a primit invitația de a deveni membră a Asociației Ziariștilor Independenți din România.

Printre cei care au vorbit la evenimentul dedicat lui Paul Lăzărescu s-a aflat și domnul Constantin Geangu (foto), fost deținut politic. Domnia sa a făcut referire la petiția online „Să apărăm drepturile noastre!” și a salutat inițiativa Asociației Ziariștilor Independenți din România (AZIR) de a desfășura această serie de evenimente.

La încheierea întâlnirii AZIR din 5 martie 2024, a fost anunțată cea de-a treia dezbatere sub genericul „Curaj și Jertfă: Ziariști români în închisorile comuniste”, în data de 4 aprilie 2024, dedicată lui Nicolae Carandino. Invitată va fi scriitoarea Ioana Diaconescu, recunoscută și apreciată cercetătoare în Arhivele CNSAS și membră AZIR.

Reportaj de Oana-Georgiana Enăchescu și Nicolae Cotruț

FOTO: Dănuț Vasile

Author

Scris de

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Evenimente

Prima acțiune AZIR pe 2020 este datorată doamnei Doina Jela. Cartea ei, „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar”, Ed. Corint, 2019, ediția a III-a,...

Copyright © 2022 AZIR