Connect with us

Hi, what are you looking for?

Evenimente

primul eveniment din seria tematica „Curaj și jertfă. Jurnaliști în închisorile comuniste” – eveniment dedicat lui Emil Boșca-Mălin

Scopul acestei serii este să evidențiem pe acei ziariști români care au suferit în închisorile comuniste, manifestându-ne respectul și recunoștința pentru ei. 

Atragem, în același timp, atenția asupra meseriei, profesiunii serioase de ziarist sau jurnalist din zilele noastre, care nu totdeauna se desfășoară după reguli deontologice.

Ziariștii din perioada interbelică sau puțin după 1945 reprezintă modele de verticalitate, independență în scris, responsabilitate în a transmite adevărurile vremii și ale comunității în care trăiau. Profesiunile lor (jurist, medic, scriitor etc.), cultura lor generală întinsă le confereau autoritate și credibilitate în scrisul jurnalistic, serios conceput – în conținut și expresie –, din articolele publicate în ziare și reviste cunoscute.

Avem datoria morală de a face cunoscut sacrificiul acestor eroi și martiri, care au plătit curajul libertății opiniilor cu prețul închisorii în timpul regimului comunist. 

Dorim să le onorăm memoria, pentru a le oferi tinerilor de astăzi înțelegerea a ceea ce înseamnă importanța presei libere în democrație.

AZIR lansează, de asemenea, îndemnul către rude, prieteni, descendenți ai ziariștilor închiși în regimul comunist să studieze dosarele acestora, să publice cărți, așa cum a procedat doamna Oana-Boșca Mălin, nepoata lui Emil Boșca-Mălin. 

Breasla jurnaliștilor de astăzi e datoare să-i cunoască pe antecesorii ei și să împărtășească manifest acele dimensiuni morale și profesionale autentice. 

Seria noastră tematică se va desfășura pe tot parcursul anului 2024. Începem, iată, cu Emil-Boșca Mălin, vom continua cu Paul Lăzărescu, Mihai Creangă, Banu Rădulescu, Nicolae Carandino, Anton Uncu, Pan Vizirescu, Grigore T. Popa, Romulus Dianu și mulți alții care au fost supuși procesului jurnaliștilor din 1945.Mulțumim gazdei noastre, Fundația Academia Civică, pentru sprijinul acordat. De altfel, Academia Civică este partener AZIR în această întreprindere.

Ioana Diaconescu – scriitoare, cercetatoare in arhivele CNSAS
Catalin-Teodor Dogaru, secretar AZIR, in deschiderea dezbaterii
Nicolae Cotrut, membru AZIR, student la Facultatea de Litere Bucuresti, moderatorul dezbaterii

Ecouri ale evenimentului:

  • Cristina Ritivoiu – Redactor Radio Trinitas, in emisiunea „Viata Cetatii” din 27.01.2024, reluat in 29.01.2024, in emisiunea „Valori si atitudini”

Author

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Știri

The Association of European Journalists (AEJ) strongly condemns the ongoing verbal assaults by government officials in Slovakia against journalists from the public broadcaster Radio...

Copyright © 2022 AZIR