Incidentul iscat în redacțiile din subordinea Ringier România ridică semne de întrebare asupra relației dintre patronat și jurnaliști. Nimeni nu poate nega că cerința patronatului Ringier, aceea de a vedea înainte de publicare articolele despre casele de pariuri cu care au contracte comerciale, a reprezentat o intervenție directă în politica editorială a publicațiilor. Scandalul a venit pe fundalul unor tensiuni legate de industria jocurilor de noroc din România, chiar premierul Marcel Ciolacu acuzând anumite persoane afiliate că fac presiuni pentru a împiedica crearea unei legislații mai restrictive.
Trustul Ringier a pornit de la început în România cu ideea de tabloid, alegând să transforme ziarul „Libertatea” pe care îl adăugase în portofoliul său în anii ’90 într-un ziar destinat taximetriștilor și coafezelor, după cum spusese chiar reprezentantul elvețian din acea perioadă. Această politică editorială a dus la multe critici din partea opiniei publice și a mass-mediei. Cristian Tudor Popescu, fost președinte al Clubului Român de Presă, a relatat cum a sancționat ziarul „Libertatea” atunci când a pus pe aceeași pagină fotografii cu persoane aflate în ipostaze indecente, dar și capturi cu cadavre de la o explozie.
Până la episodul cu demisia redactorului-șef al „Gazetei Sporturilor”, Cătălin Țepelin, jurnaliștii trustului nu au reclamat vreo intervenție în politica editorială. Ca urmare a scandalului, mai multe organizații de profil și redacții s-au solidarizat, împreună cu girul oamenilor de pe rețele de socializare și chiar a unor reprezentanți ai industriei de pariuri sportive. În acest punct, scandalul pare să se fi stins, ultima acțiune derulată de angajații celor două ziare fiind îndreptată către conducere, care a sugerat că ar putea exista restructurări și reduceri de personal, așa cum Ringier a făcut în alte țări unde deține publicații.
Deocamdată, presa din România este în așteptare pentru a vedea care sunt pașii următori dacă va exista o continuare a conflictului dintre redacție și patronat.
Nicolae Cotruț
Asociația Ziariștilor Independenti din România va organiza, la începutul lunii Noiembrie, o dezbatere pe marginea relației dintre jurnaliști si patronat și a ingerințelor, tot mai dese și mai profunde, în politica editorială.
Vom reveni cu amănunte!